Amedspor Kulübü ve futbolcusu Deniz Naki, geçen sezon Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu’nun Naki'nin sosyal medyadaki bir paylaşımı nedeniyle verdiği 12 maç oynamama ve para cezasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'e taşıdı.

Kulüp ve Deniz Naki adına avukatlar Neşet Girasun ve Soran Haldi Mızrak tarafından yapılan başvuruda, Naki’nin, Ziraat Türkiye Kupası’nda Bursaspor’u yenmelerinden sonra sosyal medya hesabında yaptığı paylaşıma yer verdi.

Başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılama hakkını, ifade özgürlüğü hakkını, ayrımcılık yasağını ve etkili başvuru hakkını düzenleyen maddelerinde güvence altına alınan hakların ihlal edildiğinin tespitine, başvurucuların sözleşmenin koruması altındaki haklarının ihlali nedeniyle uğradıkları maddi ve manevi zararlara karşılık adil bir tazminata karar verilmesi istendi.

Türkiye’de Tahkim Kurulu kararlarına yargı yolu kapalı.

NE OLMUŞTU?

Deniz Naki Bursaspor'u yenerek çeyrek finale çıktıkları maç sonrası Twitter'dan şu mesajı yazmıştı:

"Bizim için bugün çok önemli bir galibiyet oldu. Bize karşı yürütülen bu kirli oyundan alnımızın akı ile çıktık. Böylesi zor bir dönemde halkımıza ufak da olsa umut ışığı olabilmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Amedspor olarak boynumuzu eğmedik ve eğmeyeceğiz de. Biz özgürlüğe olan inancımız ile çıktık sahaya ve kazandık. Çünkü biz özgürlüğe ve umuda fidanlarımızı ektik. Bizi yalnız bırakmayan bütün siyasetçilerimize, sanatçılarımıza, aydınlarımıza ve halkımıza teşekkürü borç biliyoruz ve bu galibiyeti topraklarımızda 50 günden fazladır süren zulümde hayatlarını kaybeden ve yaralılarımıza adıyoruz, armağan ediyoruz. Her biji Azadi (Yaşasın Özgürlük)."

Tahkim Kurulu, bu mesajı paylaşan Naki’ye “İdeolojik propaganda yapması ve sportmenliğe aykırı açıklamaları nedeniyle” 12 resmi müsabakadan men ve 19 bin 500 TL para cezası vermişti.