Yaklaşık 100-200 milyon yıldan beri nesillerini devam ettirebilen deniz kaplumbağaları, hızla gelişen sanayileşme ve insan aktiviteleri sonucunda hızla kirlenen dünyamızda günümüzde nesillerini devam ettirebilmek için büyük mücadele veriyor.

Bu büyük mücadeleye rağmen başta caretta caretta ve chelonia mydas olmak üzere 7 tür deniz kaplumbağasının nesilleri hızla yok olmaya doğru gidiyor.

Denizlerde hızla artan plastik atıklar, deniz kaplumbağalarının hayatını riske atıyor. Deniz kaplumbağaları denizde yüzen plastik malzemeleri deniz anası sanıp yediği için boğulma riski yaşıyor. Denize atılan ağlar ise deniz kaplumbağalarına dolanarak boğulmaya ve beslenemeyecek-yüzemeyecek hale gelmelerine sebep olabiliyor.Kumsaldaki çöpler de yumurtadan çıkan deniz kaplumbağalarının denize ulaşmalarını engelleyebiliyor.

TÜRKİYE'DE DENİZ KAPLUMBAĞALARI

Türkiye`de Caretta caretta ve Chelonia mydas olmak üzere nesli tehlike altında olan iki tür deniz kaplumbağası bulunuyor.

WWF Türkiye yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Türkiye`de 17 deniz kaplumbağası alanı tespit edildi.Türkiye`de deniz kaplumbağalarının yumurtladığı alanlar; Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kumluca, Tekirova, Çıralı, Belek, Göksu Deltası, Akyatan, Samandağ, Kazanlı, Gazipaşa, Demirtaş, Anamur olarak sıralanıyor. Bu alanlar, deniz kaplumbağalarının Akdeniz`de sığınabildikleri son alanlar arasında yer alıyor.

Deniz kaplumbağalarının yaşam şansını artırabilmek için herkesin dikkat edebileceği belli kurallar var:

-Geceleri kumsalda ateş yakmayın: Dişi deniz kaplumbağaları ışık ve sesten rahatsız olduklarında yumurtlamayarak denize dönerler ve denize bıraktıkları yumurtalar zarar görür. -Denizden bakıldığında görünen ışıkları perdeleyin: Yavru deniz kaplumbağaları karadan gelen ışıklara yönelip yollarını kaybeder ve denize ulaşamayarak ölürler.

-Kumsaldan itibaren 1 mil içerisinde sürat tekneleriyle saatte 5 milin üzerinde hız yapmayın: Üreme mevsiminde yüzeye yakın yüzen ve hava almak için yukarı çıkan deniz kaplumbağaları sürat teknelerinden kaçamaz ve parçalanarak ölürler.

-Kumsala ve denize naylon poşet, pet şişe ve çöp atmayın: Bunları ev sevdiği yiyecek denizanası sanan deniz kaplumbağaları boğularak ölürler. -Çocuklarınızın ve evcil hayvanların 35 metre içinde kumu kazarak oynamasına izin vermeyin.

-Yuva yapan deniz kaplumbağası gördüğünüzde: Sessiz olun, ışık yakmayın, yere uzanarak yalnızca izleyin. Ses ve ışığa çok duyarlı olan deniz kaplumbağaları yuva yapamadan geri dönebilirler.

-Yavru deniz kaplumbağası gördüğünüzde: Elinize almayın, denize taşımaya çalışmayın, evinize götürmeyin: Yavrular, kumsalı kendileri geçerek, özelliklerini algılar ve yumurtlamak için aynı kumsala geri dönerler.

-Koruma çalışmaları yapan ekiplerin kumsala koyduğu işaretleri yerinden oynatmayın: Bu işaretler yuvaları belirler. Eğer ana ya da yavru deniz kaplumbağası görmek isterseniz ekip elemanları size yardımcı olacaklardır. (Sabah)