Sevinç Erdal İnönü Vakfı (SEİV) tarafından sürdürülen MAREM Projesi’nin sonuçları açıklandı. Proje lideri Levent Artüz, “Marmara Denizi deniz formülüyle açıklanabilecek bir deniz değil. Bunun dışında isterseniz fosseptik deyin, özellikle çok büyük bir bölümü bunu hak ediyor. Deniz olarak nitelenemeyecek bir su kütlesi” dedi.

Artüz’ün verdiği bilgiye göre yüzeyde oksijen miktarı 1970’li yıllarda 7.5 miligram iken 3.5 miligrama düştü:

“Büyükçekmece’deki bir istasyonda yaptığımız biyolojik örneklemede hiçbir canlı yaşamadığını gördük. Kabukların üzerinde mikroskopik canlı bile yoktu. Ne zaman ki Tekirdağ’a yaklaştık, kabukların üzerine tutunmuş canlılara rastladık. İstanbul ve çevresi yaşamın olmadığı bir ortama doğru gidiyor.”

5 YILDA DEĞİŞEBİLİR

Ürkütücü tabloya rağmen Artüz umutsuz değil: “Şu anda çok iyi bir çevre mevzuatımız var. Ben sihirli bir değnekle kirleticileri ortadan kaldırsam 5 sene sonra Tekirdağ’da kılıçbalığı görebiliriz. Marmara’da 124 tür yok oldu. İçlerinden 50’sini tekrar kazanabiliriz. Biz şu anda tür çeşitliliğinin azaldığı ikinci fazdayız. Balıklar artık ya çok genç yaşta ölüyor ya da gelişmeden onları yiyoruz.”

MAREM, 1954’ten bu yana düzenli ölçümlerle her yıl tekrarlanan bir proje. Dün, 30 Temmuz - 10 Ağustos 2011 arasında, Boğaziçi Karadeniz çıkışından Çanakkale Boğazı’na kadar olan bölümde, 150 istasyonda yapılan inceleme değerlendirildi. Yaz ayağı çalışmaları 100 bin liraya mal oldu. 2011 yılı ana sponsoru Ak Kimya’ydı.

Sabah