7 Haziran 2015 genel seçimlerinde sandıklardaki hata ve hilelere karşı sanatçılar, akademisyenler, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve sendikaların çağrıcılığıyla “Demokratik Güvenli Seçim Girişimi” kuruldu.

“Demokratik Güvenli Seçim Girişimi” barajsız, güvenli ve demokratik bir seçim talebiyle Taxim Hill Otel’de basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına Rutkay Aziz, Tarık Akan, Meltem Cumbul, Sami Elvan, Atilla Coşkun, Ali Rıza Dizdar, Doğan Demir, Gülsüm Kaya, Saliha Eroğlu katıldı.

İMC TV’de yer alan habere göre, bin 380 imzacısı olan girişim tarafından hazırlanan ortak basın metnini Meltem Cumbul okudu.

‘BARAJSIZ, DEMOKRATİK VE TEMİZ BİR SEÇİM’


Türkiye seçim sisteminin benimsediği yüzde 10 baraj sınırlamasının Türkiye’nin taraf olduğu uluslarüstü kurumlarca kabul edilen demokratik seçim ilkesiyle bağdaşmadığını ve seçme hakkının ihlâli niteliği taşıdığını ifade eden Cumbul, Türkiye’nin Avrupa Konseyine üye ülkeler arasındaki en yüksek seçim barajını uygulayan tek ülke olduğunu söyledi.

“Ancak son yıllarda yapılan seçimler ve sonuçları üzerinde ciddi kuşkular olduğu kanısı toplumumuzun neredeyse her kesimi tarafından kabul edilmektedir. Yargıya ve basın intikal eden olaylar da bu kuşkuların haklılığını göstermektedir.

“Bu bağlamda seçmen listelerinin belirlenmesi, sandık başında oy kullanılması, sandık tutanaklarının ilçe seçim kurullarındaki bilgisayarlar üzerinden elektronik seçim sistemine yüklenmesi sırasındaki hata, hile ve sahtecilik yapıldığı algısı seçmen iradesini gölgelemektedir.
“Demokratik bir seçim için, yüzde on seçim barajı uygulamasına son verilmelidir. Bunun hukuksal imkânlarının değerlendirilmesi ve yaşama geçirilmesi temel amacımız olmalıdır. Barajsız ve demokratik bir seçim sisteminin yasal dayanakları oluşturulmalıdır.

“Ve temiz bir seçim için; seçimlerde sıkça görünen hata, hile ve sahteciliklerin önlenebilmesi doğrultusunda seçimlerin gözetim ve denetimi için yasal haklarımızın gereği olan demokratik girişimler gerçekleştirilmelidir.

‘SEÇİLECEK HÜKÜMET DE MEŞRUİYET KAZANAMAYACAK’

“Seçimler üzerindeki barajın varlığı sürdükçe ve seçim uygulamaları kapsamındaki hile ve sahteciliklere son verilmedikçe, 2015 Genel Seçimleri de şaibe altında kalmaktan kurtulamayacaktır. Seçilecek hükümet de elbette ki meşruiyet kazanamayacaktır.
“İmzası bulunan bizler, halkımızın tüm kesimlerinin bu isteği ve beklentisi doğrultusunda inanıyoruz ki; Tüm Siyasi Partilerin, Sendikaların, Meslek Birliklerinin, Sivil Toplum Kuruluşlarının ve kamu otoritelerinin, barajsız, temiz, hatasız, ve hilesiz, adil bir seçimin gerçekleşmesi için birlikte çalışması, bu amaç doğrultusunda güçlerini ve gönüllerini birleştirmeleri, ülkemize ve demokrasimize karşı yerine getirilmesi gereken yüce bir görevdir.”

HDP VE CHP’DEN DESTEK

Cumbul’un ardından başlattıkları kampanya hakkında bilgi veren Avukat Atilla Coşkun da Türkiye’de seçimlerin önünde en büyük engelin “baraj” olduğunu belirtti.

Seçim barajı ile ilgili meclise soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) de kampanyaya destek olduğunu ve 2015 genel seçimlerinin güvenli geçebilmesi için Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde bulunan meslek örgütlerinin seçim sürecinde kampanya için çalışacağını belirten Coşkun, herkese kampanyaya destek olma çağrısında bulundu.