Tutuklu HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında, 2011 yılında katıldığı bir cenaze törenine katıldığı için "örgüt propagandası yaptığı", "2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" iddiasıyla  açılan davaya devam edildi.

Hakkında 18 yıl hapis cezası istenen Aydoğan, duruşmaya Silivri Cezaevi'nden SEGBİS ile katıldı. Aydoğan ifadesinde haklarında açılan davalara katılmama kararı aldıklarını kaydetti.

Aydoğan, savunmasında şunları söyledi: "20 Mayıs 2016 tarihinde dokunulmazlıklarımız Anayasa’ya aykırı bir şekilde kaldırıldı. Bize yönelik uygulanan ayrımcılık ve hukuksuzluğu kabul etmemek için milletvekili arkadaşlarımızla birlikte hakkımızda açılan davalara katılmama kararı aldık. Bu karar bizi seçen milyonlarca insanın iradesini saygı için alınan demokratik direniş kararıdır. Bize yönelik hukuksuzluğun halen devam ettiğini belirtmek istiyorum. Cezaevinde tutuklu bulunmam bunun göstergesidir. Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu yargılanan milletvekilleri Mustafa Balbay ve Engin Alan'ın tutuklu yargılanmayacaklarına yönelik bir kararı vardır. Bu karar göre ben ve tutuklu milletvekili arkadaşlarımın da tutuksuz yargılanması gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu durumun mahkeme tarafından incelenmesini istiyorum. Demokratik bir hukuk devletinin en önemli ilkesi kuvvetler ayrılığıdır. Bunlar en önemlisi de yargı bağımsızlığıdır. Yürütmenin yargıya müdahale etmesi asla kabul edilemez."

Katıldığı her yürüyüş ve cenaze hakkında fezleke hazırlandığını belirten Aydoğan, "Burada yaşayan, bize oy veren ailelerin ezici çoğunluğu, çatışmalarda yaşamını yitiren çocuklarının cenazelerine katılmamızı bekler. Cenazeye katılmak aynı zamanda insani bir görevdir. İnsanlarımızın zor ve acılı günlerinde yanlarında olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bir cenazeye katılmanın suç olmaması gerektiğini düşünüyorum. Cenazelere katılmam tamamen insani temellidir" diye konuştu.
 
Mütalaasını veren savcı, Aydoğan hakkında hapis cezası isterken, duruşma avukatların savunma yapması için Ocak ayına ertelendi. (Kaynak: ETHA)