Kayyımlara karşı başlayan Demokrasi Nöbeti’nde konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, parti binaları önündeki oturma eylemine katılan annelerden birinin çocuğunun hava saldırısında yaşamını yitirdiği, ancak taziyesinin kurulmasına izin verilmediğini hatırlatarak, “Bu durum AKP hükümetinin ikiyüzlü politikalarını ortaya koymuştur” dedi. 

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine atanan kayyımlara karşı başlatılan Demokrasi Nöbeti, 39’uncu gününde. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısındaki Lise Caddesi'nde süren nöbete, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, görevden alınan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, TJA aktivistleri, Barış Anneleri’nin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Slogan, alkış ve zılgıtlarla başlayan Demokrasi Nöbeti’ne Batman Barış Anneleri, “İrademe Dokunma” pankartıyla yürüyüş yaparak katıldı.

‘MÜCADELE SÜRECEK’

Demokrasi Nöbeti’nde konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen, önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yarın görülecek duruşmasını hatırlatarak, Yüksekdağ’ın parlamentoda tek kadın Eş Genel Başkan olduğunu ve rehin alınmasının kadın kazanımlarına, kadın haklarına, özgürlüğe ve kadınların kamusal alandaki varlığına yönelik bir saldırının bir parçası olduğunu söyledi. Alökmen, “Figen Yüksekdağ olmak üzere kadın vekillerimize, belediye başkanlarımıza, yönetici ve aktivistlerimize karşı sürdürülen rehine politikasına ve onların şahsında kadın mücadelesinin tasfiye edilmesine asla izin vermeyeceğiz” diyerek tüm tutsak kadın siyasetçilerin özür kalacağı güne kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

TAŞKIRAN: BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ise Yüksekdağ başta olmak üzere binlerce kadının cezaevlerine konulduğunu, sokaklarda kadınlara yönelik saldırıların olduğunu ve onurlu yaşamak isteyen kadınların katledildiğini vurguladı. Sistemin kadınlara zulüm ve yoksulluk, kriz dışında bir şey vermediğini ifade eden Taşkıran, “Biz kadınlar bu faşist erkek egemen düzeni değiştireceğiz. Biz kadınlar Kürdün, Türkün, işçinin özgürlüğü içinde mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

KAÇMAZ: AKP İKİYÜZLÜ 

Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da yaptığı kısa konuşmada, şunları söyledi: “Kürt meselesindeki çözümsüzlükte ısrar, ülkede yoksulluğa acıya neden olmakta. Daha düne kadar kayyım atadıktan sonra uygulamaya geçirdiği bir oyun aslında kendi eliyle deşifre olmuş durumda. AKP bakanları, HDP il binamız önünde gelip eylem yapan annelerin yanına oturdu. Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı ‘Biz o annelerin duygularını çok iyi anlıyoruz’ dedi. Ancak öğrendik ki, oradaki annelerden birinin çocuğu, hava saldırısında yaşamını yitirmiş. Muş’ta taziyesinin kurulmasına bile izin verilmemiş. Bu durum AKP hükümetinin ikiyüzlü politikalarını ortaya koymuştur. AKP iktidarı çözümsüzlüktür, 90 yıllardaki karanlık güçlere teslim olmuş durumda. Bu ülkenin hiç bir sorunu AKP iktidarı ile çözülmez. Kendi iktidarlığını devam etmek için herkese saldırıyorlar. Tüm muhaliflere saldırıyor. Her gün hukuksuzluklar yaşanıyor, siyasi yoldaşlarımız, yöneticilerimiz cezaevine konuluyor. Ancak biz buna boyun eğmedik. Boyun eğmeyeceğiz” diye belirtti.

ANNELER EL ELE VERSİN

Kaçmaz’dan sonra konuşan Azadi Partisi Başkanı Ayetullah Aşiti, kayyımlara karşı başlayan eylemlerin her geçen gün daha da artarak devam edeceğini söyledi. Batman Barış Anneleri Meclisi üyesi Sultan Azboy eba asker, polis ve HDP Diyarbakır il binası önünde bekleyen annelere seslenerek, “Bu savaşı bitirelim. Kana doyduk. Artık barış gelsin bu ülkeye. Sokakta, dağlarda, gençler ölüyor. Tüm anneler el ele verin kan dursun. Yeter artık” çağrısında bulundu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı