Damat bakan Albayrak’ın istifa etme çabası 27 saat sürdü. İnstagram gibi resim paylaşım sitesinden istifa etmeye çalışması da garip. İletişim başkanlığının yaptığı görevden af açıklaması ise ne devlet teamülünde, ne siyasette olmayan bir şey.

İstifa edenin ve kabul edenin yöntemi ve üslubu post modern şımarıklık ile izah edilebilir.

Erdoğan rejimi ülkeye birçok yeni teamül getirdi. Bu post modern şımarıklık da onlardan biri.

Egemen erkin, kendi içindeki ihtilafın derinliği ve niteliği ne olursa olsun, bundan bir fayda beklemek yanlıştır. Bu krizden alınacak en büyük ders bağımsız gazeteciliğin ne denli değerli ve önemli olduğudur. Eğer bağımsız gazetecilik yoksa, gerçek yoktur. Bunu bir kez daha yaşayarak gördük.

Demokrasi talebi ne kadar organize ve güncel olabilirse, seçimleri kazanmak o kadar mümkün olabilir. Bu ciddiyetsiz ve sorumsuz rejimi kendi gündemi ile baş başa bırakıp, yurttaşların esas gündemi olan demokrasi talebinin problemlerine bakalım.

Demokrasi ağını kurmak değerlidir.

Demokrasi ağı aramızdaki bağdır. Türkiye'de çeşitli meseleleri dert edinen binlerce oluşum var. Bu oluşumlar küçük, büyük, kurumsal, kurumsal olmayan, yerel, genel, politik, politik olmayan faaliyetler yapıyor. Büyük fotoğrafa baktığımızda özgün ve devasa hareketlilik görebiliriz.

Kimi bir mahalleyi kendine dert etmiş, kimi bir ağacı, kimi ırmağı, kimi depremi, kimi işçilerin mücadelesini, kimi kadın sorununu, kimi insan haklarını, kimi tarımı, kimi sanatı, kimi gazeteciliği… Liste uzadıkça uzar.

Bu çalışmaların hepsine demokrasi mücadelesi diyebiliriz. Çünkü bu sorunların ekseriyeti demokrasi ile çözülebilir. Bu faaliyetler özgün ve birbiri ile ilgilidir. Dolayısıyla bu demokratik faaliyetleri birbiri ile bağlayacak bir ağa ihtiyaç vardır.

Aramızdaki bağ!

Eğer aranızda bir bağ olursa, ki bu pamuktan ince bir bağ dahi olsa yürütülen çalışmaya büyük destek sunacaktır. Şöyle bir gerçek vardır. Tek başına her faaliyet çok değerlidir ama sonuç alıcı olmayabilir. Başka desteklere ihtiyaç duyabilir. Bu gerçeği bilerek özgün çalışmaların hepsi arasında bir ağ oluşturmak gerekir. Demokrasi mücadelesi işte bu ağlar ile hayat bulur, sürdürülebilir ve sonuç alıcı olabilir.

Aramızdaki ihtilafın büyüklüğü ne kadar olabilir ki?

Farklı toplumsal meseleleri dert etmiş insanlar arasında ne denli derin ihtilaflar olabilir ki? Birlikte çalışma kültürü ülkemizde zayıf, kendi iradesini dünyanın merkezine koyan çürümüş bir kültür var. Bu anti demokratik kültür ile baş edebiliriz. Doğrusu incir çekirdeğini dahi doldurmayacak şeylerdir çoğu zaman insanlar arasındaki ihtilaf. Demokrasi gibi görkemli bir talep için bu ihtilafların ne değeri olabilir ki? Mesele bu kadar açık.

Nasıl örülecek bu ağlar? Bunu en yaratıcı şekilde demokrasi aktörleri çözecektir. Doğrusu da budur. Gerçek olan şu ki dayanışma görkemlidir. Sorun çözer, umut inşa eder.

Demokrasi gibi görkemli bir talebin, dayanışma gibi inşa edici bir eylemin karşısında hiçbir sorun kıymetli değildir.

Bu sebeple yeni bir şey kurmak maharet değildir. Maharet demokrasi ağını örmektir.