Mazıdağı’nda Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası'nın demiryolu inşaatında çalışan işçiler, çalışma koşullarını protesto etmek için bir gün iş bırakmaları üzerine fabrikaya alınmadılar. İşçiler bunun üzerine oturma eylemi başlattı.  
 
Mardin’in Mazıdağı ilçesindeki Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Fabrikası’nın Diyarbakır-Mardin-Mazıdağı Demiryolu inşaatında çalışan işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle dün iş bıraktı. Söz konusu durumu gerekçe yapan fabrika yönetimi, bu sabah fabrikaya giden 128 işçiyi içeriye almadı. Bunun üzerine işçiler fabrika önünde oturma eylemi başlatma kararı aldı. 
 
Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde ve sokağa çıkma yasağı döneminde kendilerinin fabrikada tutulduklarını belirten işçiler, fabrikada tutuldukları süre boyunca çalışmaya devam ettiklerini ifade etti. İşçiler, çalışma koşullarının daha da ağırlaştırıldığını ve koşulların düzeltilmesini talep ettiklerini söyledi.  
 
14 SAAT ÇALIŞTIRILIYORLAR
 
Salgının başlamasıyla birlikte fabrika yönetiminin kendilerinden evlerine gitmemelerini istediği kaydeden işçiler, “15 gün fabrikada kalmamızı istediler. Kabul ettik. 15 gün sona erdi. Eve gitmek istedik izin vermediler. Bayrama kadar burada kalmamızı istediler. Normalde 12 saat çalışıyoruz. Bunu 14 saate çıkardılar. Biz çalışma saatlerinin düşürülmesini istedik. Tedbir alınmasını istedik. Ücretlerimizin düzeltilmesini istedik” dedi.  
 
EVE GİTMEYE ENGEL
 
Evlerine gitmelerine izin verilmemesine rağmen dışarıdan başka personellerin gelip gittiğini ifade eden işçiler, “Bu durumda hiçbir şekilde önlem almıyorlar. Bizim evlerimize gitmemize izin vermiyorlar ama dışarıdan insanları getirip içimize sokuyorlar. Fabrikanın diğer bölümlerinde çalışan işçiler evlerine gidip geliyor. Ardından bu işçilere hiç kontrol yapılmadan bizim aramıza sokuyorlar. Ama biz evimize gidemiyoruz. Herhangi bir önlem yok. Maske bir tane veriliyor. Bir ay kullanıyoruz. Normalde bir günlük maske ama bir ay çalışıyoruz” sözleriyle karşılaştıkları sorunları anlattı. 
 
OTURMA EYLEMİ BAŞLATTILAR
 
Hükümetin yaptığı açıklamada 3 ay boyunca işçi çıkarmanın yasaklandığına dikkati çeken işçiler, “İşçi çıkarmak yasak ama bizim fiili olarak çıkışımızı verdiler. Şu an şantiyeye giremiyoruz. 128 işçi fabrika önünde bekliyoruz. Oturma eylemi yapıyoruz. Bundan sonra da bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: MA