Antep Katliamı'nda yaşamını yitirenler için düzenlenen cenaze töreninin ardından HDP heyeti ve beraberindeki yurttaşlar, Merkez Şahinbey ilçesi Beybahçe Sosyal Tesislerinde kurulan taziyeye geçti.

Cenaze törenine yetişemeyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş taziyeye gelerek burada konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasında hükümete çağrıda bulunan Demirtaş, “Bizim sesimize kulak verin. Hesap sorun, biz yanınızda olalım. Hesap sorun, beraber mücadele edelim. Bu ülkede hepimizin hakkı varsa, ülkeyi barış içinde inşa edelim” dedi.

Demirtaş’ın konuşması şöyle:

'TAZİYEDE BİR ARADA OLAMAYAN DÜĞÜNDE BİR ARADA OLAMAZ'

“Bu halkın siyasi temsilcileri, sizin emanetinizi geçici olarak temsil eden bizler, sizlere layık siyaset yapmak zorundayız. Bu taziye HDP'nin taziyesi değildir. Gelin hepimizin acısı olsun. Taziyede bir arada olamayan düğünde bir arada olamaz. Biz bütün acıları bizim acımızdır dedik. Siyasi liderlere düşen şey budur. Başımıza gelen bütün felaketlerden ders çıkarmıyorlarsa bunu yapmaya devam edecekler. Suruç’ta, Ankara’da, Diyarbakır’da, burada yaptıkları budur.

'DÜĞÜNLERİ DE BİRLEŞTİRELİM, TAZİYELERİMİZİ DE'

“Biz bu acılı günde bu mesajı verirsek, kaybettiklerimizin anısına onların hatırasına saygı duymuş oluruz. Düğünleri de birleştirelim, taziyelerimizi de birleştirelim. Acıların acılardan üstünlüğü yoktur, hepimizin taziyesidir. Öldürülenlerin hepsi Kürt’tür, çoğunluğu bizim partimize sempati duyanlardır. Ama burada vurulmak istenen herkestir.

'DEVLETİN İÇİNDE DAHA GÜÇLÜ DEVLET VAR'

“Biz parti olarak bu oyunların parçası olmadık. Hükümet’e çağrı yapıyorum, Başbakan’a çağrı yapıyorum. Devletin içinde daha güçlü devlet var. Siz ‘paralel devlet yapılanması’ diyorsunuz. Bunlar barış yapmak istediğimiz anda devreye girerler. Siz Hükümet olarak bunlara sahip çıkıyorsunuz. Kol kanat geriyorsunuz. Biz eleştirdikçe devlet bunları yapmaz diyorsunuz, bak yapıyorlar. Ordunun içinden kişiler bunlara göz yumuyor. Elinden tutup Diyarbakır’da mitingde patlatıyor, düğünde patlatıyor.

'SURUÇ KATLİAMI NİYE AYDINLATILMIYOR?'

“Hükümet olarak açığa alacaksın. Suruç katliamı niye aydınlatılmıyor, dosyayı gizlilik kararını kaldıracaksın. Sınırdan kim geçirdi? İstihbaratı kim verdi? Devletin içindeki odaklanmış kişileri sormazsanız, siyasi sorumluluk sizde kalır. Devletin bunu temizlemesi lazım. Antep’te bir çocuk gelip patlatıyorsa, devletten istihbarattan destek almadan yapamaz. Bunları temizlemezsen Meclis’i bombalıyorlar işte, barışı bombalıyorlar.

'HESAP SORUN, BERABER MÜCADELE EDELİM'

“Bizim sesimize kulak verin. Hesap sorun, biz yanınızda olalım. Hesap sorun, beraber mücadele edelim. Bu ülkede hepimizin hakkı varsa, ülkeyi barış içinde inşa edelim. Bu acılar ders olsun.

“Yıllardır yaşadıklarımız zaten halkta travmaya dönüştü… Baş sağlığı ve sabır diliyorum. Barbarlıklara teslim olmayacağız.” (Demokrat Haber)