6 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve baroların enkaz kaldırma çalışmalarında yer alması gerektiğini belirtti. Demirtaş, enkazdan numune alıp delil toplanması, manevi değeri olan şeylerin de sahiplerine teslim edilmesi gerektiğini söyledi. 

Demirtaş, 10 ilde büyük yıkıma neden olan, Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depreminin 8. gününde arama kurtarma ve yardım çalışmaları sürerken, enkaz kaldırma işleminin de başladığına dikkat çekti. 

Demirtaş, "Acılar halen çok taze, çok üzgünüz ama bir yandan da enkaz kaldırma işlemi başladı, maalesef. Depremzedelerin hukuki, mali ve manevi haklarının korunması için TMMOB ve Baroların karar alıp destek sunması gerekir. Deprem enkazı, moloz yığını değildir" dedi. 

Demirtaş, şöyle devam etti:

"TMMOB ile Baroların, enkazlardan numune alınıp delil toplanması, enkazdan çıkacak manevi değeri olan her şeyin sahiplerine teslimi, enkazdan çıkacak maddi değeri olan her şeyin sahiplerine teslimi çalışmalarında aktif yer alması çok iyi olur.

Depremzedelerin yaşadıkları zorlukları bir yandan destek ve dayanışmayla diğer yandan da onların hukuki haklarını koruyarak azaltabiliriz. Doktorlar nasıl gönüllü ekipler oluşturuyorsa avukatlar, mimarlar ve mühendisler de aynısını yapmalı."