Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü'nde konuşan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, HDP eski Eş Genel Başkanı Salahattin Demirtaş'ın uzun süreli tutukluluğuna hukuksuz bir kılıf uydurulduğunu söyledi. 

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi öldürülmesine ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde 153'üncüsü anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, Elçi'nin öldürülmesinin üzerinden 3 yıl geçtiğini, bu 3 yıl boyunca soruşturma dosyasında herhangi bir ilerleme kaydedilmediğine dikkat çekti. 

'GÖREVLERİNİZİN GEREĞİNİ YAPIN'

Tahir Elçi cinayetinin cezasızlıkla sonuçlanmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Koluman, "Bu cinayetin üstünün örtülmemesi, katil ya da katillerin ortaya çıkarılması için bir kez daha soruşturma dosyasından sorumlu savcıya ve kamuoyu huzurunda katillerin bulunması sözünü veren tüm siyasi erklere çağrıda bulunarak, görevlerinin gereğini yapmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

'KARAR HUKUKA OLAN GÜVENİMİZİ SARMIŞTIR'

Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü'nde bu haftaki hak ihlali konusunun AİHM ve İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin Demirtaş hakkındaki kararı olduğunu aktaran Koluman, daha önceki haftalarda yaptıkları açıklamalarda Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiğine yönelik açıklamalarını hatırlattı. Cumhurbaşkanının AİHM kararı sonrası "AİHM’nin verdiği kararlar bizi bağlamaz, biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz" sözlerini hatırlatan Koluman, "Demirtaş'ın tutukluluğunun siyasi bir karar olduğu gibi AİHM kararının uygulanmakta diretilmesi, en üst hadden verilen cezaya ilişkin kararın derhal incelmeye alınarak 15 gün gibi kısa sürede neticelenmesi tesadüfi değildir. Tam da Cumhurbaşkanının söylemi sonrası, bağımlı yargı bir kez daha verdiği kararla adalete ve evrensel hukuk ilkelerine olan güvenimizi sarsmış ve Sayın Demirtaş'ın uzun süreli tutukluluğuna hukuksuzca kılıf uydurmuştur" diye konuştu.

'SİVİL TOPLUMA KARŞI BİR ŞİDDET SUÇUDUR'

Koluman, Demirtaş'ın bir milletvekiliyken yaptığı 18 adet konuşma yasama dokunulmazlığı içinde değerlendirilmesi gerekirken, Anayasa’ya aykırı olarak “propaganda” kapsamında değerlendirildiğini ve sorgusu usulüne uygun bir şekilde yapılmadan adil yargılanma ilkesine aykırı şekilde en üst hadden cezalandırılmasına karar verildiğini belirtti. Koluman, "Hukuk alanı kullanılmak suretiyle yapılan bu uygulamalar gelecekte kişileri benzer beyan yahut davranışlardan uzak tutmak ve korku- kaygı ortamını arttırmak üzere sivil topluma karşı işlenen bir şiddet suçudur. Korku dili, demokratik siyaset yürütenlere karşı yönelimlerin giderek artması, toplumun baskılanması için hukuk alanının bir argüman olarak kullanılmasına kaygı ile yaklaşmaktayız" diye belirtti. 
  
"Barışın tesisi için uğraşan tüm sivil toplum örgütlerine ve bireylere karşı hukuk alanında yaratılan şiddetin ortadan kaldırılması için Diyarbakır Barosu olarak kararlıkla mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha buradan ifade etmek istiyoruz" diyen Koluman, Tahir Elçi'yi anarak konuşmasını sonlandırdı.