HDP Bingöl Milletvekili ve Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın İşkenceyi Önleme Komitesi CPT’ye yazdığı mektubun kayıp olduğunu ileri sürdü. 

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen  Özsoy şöyle konuştu: 

Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, işkenceyi önleme komitesi CPT’ye, kapalı zarfta, APS ile mektup gönderdi. Bu mektupta kendi durumunu değil Kandıra ve Silivri’deki milletvekillerimizin durumunu detaylı bir şekilde yazdı. 15 Aralık’ta cezaevi idaresine verilen mektup tam 2 aydır bir türlü adresine ulaşmadı. Biz Türkiye’de PTT nezdinde girişimlerde bulunduk. CPT de Fransa’daki posta şirketleri üzerinden araştırma yaptı. Mektup şu an kayıp. Bu konuda hukuki işlemleri başlatacağız. 

"ULUSLARARASI HEYETLERE KEYFİ BKOKAJ UYGULANIYOR" 

Yurt dışından çok fazla resmi veya dost heyet eşbaşkanlarımızı ve milletvekillerimizi ziyaret etmek için başvuruda bulunuyor. Biz başvuruların sayısını unuttuk. Ancak henüz tek bir heyet, Adalet Bakanlığından olumlu veya olumsuz bir cevap alamadı. Keyfi bir blokaj konulmuş durumda. Örneğin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı ve grup başkanvekillerinin içinde olduğu Başkanlık Komitesi 2 aydır başvuruyor.

Özellikle Edirne Cezaevi'ni ziyaret etmek istediklerini belirtiyorlar. Talep karşılanmadığı için Türkiye ziyaretlerini ertelediler. Sadece AKPM heyeti değil, sayısız heyet Adalet Bakanlığına başvuruyor ama bakanlıktan keyfi bir şekilde cevap alamıyorlar. Bu durumu kınıyoruz ve Adalet bakanını adil olmaya çağırıyoruz. 

"BİZ EŞBAKANLARIMIZI ZİYARET EDEMİYORUZ"

Mehmet Ali Ağca Bolu Cezaevinde yatan Alaattin Çakıcı’yı Cumhuriyet Savcılığının özel izniyle ziyaret etmiş ama biz milletvekilleri olarakeş başkanlarımızı ve milletvekillerimizi ziyaret edemiyoruz. CHP milletvekilleri hem gazetecileri hem bizim milletvekillerimizi ziyaret ediyor ama HDP’ye bu hak verilmiyor. CHP’ye de müsaade edilmesin demiyoruz tabi.

HDP’ye yönelik bu çirkin tutumun sonlanması gerekiyor. Mehmet Ağar cezaevindeyken sanat, spor ve siyaset dünyasından yüzlerce insan kendisiyle hüküm giydiği halde görüşüyordu. Bizim eşbaşkanlarımız hüküm giymedi ve yaptıkları konuşmalardan yargılanıyorlar. Erdoğan Pınarhisar Cezaevindeyken 10 binlerce ziyaretçi ile görüştüğünü böbürlenerek söylüyor, bu daha çarpıcı başka bir örnek. 

"TUTUKLAMALAR AKP'NİN REFERANDUM KAMPANYASI"

Toplumsal muhalefeti bastırmak için Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ciddi bir kampanya yürütüyor. Şu an çok net bir durum var; bizim eşbaşkanlarımız, milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız suç işledikleri için değil Erdoğan’ın başkanlık hayalini bozabilecekleri için cezaevindeler. Son 3 gün içinde yüzlerce üyemiz gözaltına alındı.

HDP’yi çalışamaz duruma getirmeye çalışıyorlar. Şu son 3-4 aylık süreç de referanduma hazırlık süreci. Eşbaşkanlarımızın ve milletvekillerimizin kamuoyuyla bağını koparmaya çalışıyorlar. Ama bugün terazisini bozduğunuz kantar, günü gelir sizi de tartar.