HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla yargılandığı dava önceki gün Küçükçekmece 23'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Davanın gerekçesi ise Demirtaş’ın 2015’te dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na karşı söylediği, 'YPG Fırat’ın batısına geçecek' sözleri oldu.

Ancak Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’nun davadan vazgeçtiğini söylemesine rağmen avukatının bugün görülen duruşmaya mazeret dilekçesi göndermesi tartışmalara neden oldu.

Önceki gün görülen duruşmaya Davutoğlu ve avukatları katılmazken, Demirtaş SEGBİS’le duruşmaya katıldı. Duruşma esnasında dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Davutoğlu’nun daha önce yaptığı, "Davalardan çekiliyorum" açıklamalarına rağmen avukatı Ahmet Başçı’nın duruşmaya mazeret dilekçesi gönderdiği ortaya çıktı. Gelecek Partisi Genel Başkan Basın Müşaviri Ufuk Karcı ise açıklama yaparak, Davutoğlu’nun duruşmaya katılım ve takip talebinde bulunmadığını belirtti.

Karcı'nın açıklamasına rağmen avukat Başçı, başka bir mahkemede duruşmasının olduğunu söyleyerek ‘mağdur avukatı’ olarak duruşmaya katılamayacağını, bir sonraki duruşma gününün UYAP’tan öğrenilmesini talep etti.

DEMİRTAŞ'IN AVUKATLARINDAN TEPKİ

Gelecek Partisi’nin bu açıklamalarına Demirtaş’ın avukatları tepki gösterdi.

Gerçek Gündem’in haberine göre, Demirtaş Savunma Grubu'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İlk gün de sosyal medya üzerinden paylaştığımız ve duyuru ekinde sunmuş olduğumuz, Sayın DAVUTOĞLU'nun vekili tarafından Küçükçekmece 23. Asliye Ceza Mahkemesin 2021/587 E. sayılı dava dosyasına sunulan 9.9.2021 tarihli mazeret dilekçesi "Müşteki" yani "Şikayetçi" sıfatıyla yazılıp imzalanmış olup; bahsi geçen dilekçede müvekkilimiz Sayın Selahattin DEMİRTAŞ'ın cezalandırılması da talep edilmiştir. Yine, yapılan duruşmaya Sayın DAVUTOĞLU'nun vekili tarafından, farklı yerlerde duruşmaları olduğu gerekçesiyle mazeret dilekçesi de gönderilmiştir.

Müvekkilimiz Sayın Selahattin DEMİRTAŞ'ın, dönemin Başbakanı Sayın Ahmet DAVUTOĞLU'na hakaret (Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret) iddiasıyla yargılandığı Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesinin 2016/541 E. sayılı dosyası üzerinden Sayın DAVUTOĞLU şikayetçi olduğunu belirterek, davaya katılma isteğini Mahkemeye avukatı aracılığıyla sunmuş, Mahkeme tarafından da katılma isteği kabul edilmiştir. Bu dosya üzerinden müvekkilimiz Sayın Selahattin DEMİRTAŞ 11 ay 20 gün hapis cezası almıştır. Bahsi geçen dosya halihazırda istinaf aşamasındadır. Sayın DAVUTOĞLU'nun bahsi geçen dosyadaki şikayeti de katılan sıfatı da halen devam etmektedir.

Müvekkilimiz Sayın Selahattin DEMİRTAŞ'ın, dönemin Başbakanı Sayın Ahmet DAVUTOĞLU'na hakaret (Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret) iddiasıyla yargılandığı İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesinin 2020/218 E. sayılı dosyasının ihbarı / suç duyurusu dilekçesi bizatihi Sayın DAVUTOĞLU'nun vekili tarafından savcılığa verilmiş, yargılama aşamasında da şikayetin devam ettiği belirtilerek, davaya katılma isteği Mahkemeye sunulmuştur. Mahkeme tarafından, Sayın DAVUTOĞLU'nun katılma isteği kabul edilmiştir. Sayın DAVUTOĞLU'nun bahsi geçen şikayeti de katılan sıfatı da halen devam etmektedir.

Müvekkilimiz Sayın Selahattin DEMİRTAŞ'ın, Cumhurbaşkanı'na ve dönemin Başbakanı Sayın Ahmet DAVUTOĞLU'na hakaret (Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret) iddiasıyla yargılandığı Bakırköy 46. Asliye Ceza Mahkemesinin 2021/96 E. sayılı dosyasında da Sayın DAVUTOĞLU şikayetçi olduğunu belirterek, davaya katılma isteğini Mahkemeye avukatı aracılığıyla sunmuş, Mahkeme tarafından da katılma isteği kabul edilmiştir. Müvekkil, bu dosya üzerinden fikri içtima uygulanarak daha ağır cezayı gerektiren Cumhurbaşkanına hakaret suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezası almıştır. Bahsi geçen dosya temyiz aşamasında olup, Sayın DAVUTOĞLU'nun bahsi geçen dosyadaki şikayeti de katılan sıfatı da halen devam etmektedir.

Demirtaş'ın avukatları, "Kutuplaştırılan toplum psikolojisinin yeniden sağlıklı bir zemine oturtulabilmesi amacıyla Sayın Davutoğlu'nun şahsi tüm davalarından vazgeçmiş olduğu iddiası karşısında şu soruları sormak isteriz" diyerek şu soruları yöneltti:

1- Tüm şahsi davalar geri çekilmiş ise Sayın DEMİRTAŞ'ın yargılandığı ve Sayın DAVUTOĞLU'nun da mağdur ve/veya şikayetçi/katılan olduğu davalar neden hala Sayın DAVUTOĞLU vekili tarafından takip edilmekte, mazeret dilekçeleri gönderilmekte ve bazı mazeret dilekçelerinde şikayetin devam ettiği belirtilerek müvekkilimiz Sayın DEMİRTAŞ'ın cezalandırılması talep edilmektedir?

2- Tüm şahsi davalar geri çekilmiş ise neden davalardan vazgeçildiğine ilişkin dilekçeler yukarıda belirttiğimiz dava dosyalarına sunulmamıştır?

"Kamuya yanlış ve yanıltıcı bilgi verdiğimiz iddiasını kabul etmiyoruz" ifadelerini kullanan avukatlar, "Asıl kamuya yanlış ve yanıltıcı bilgi verenler, "Kutuplaştırılan toplum psikolojisinin yeniden sağlıklı bir zemine oturtulabilmesi amacıyla şahsi tüm davalardan daha önce vazgeçildi" iddiasını ortaya atıp, bu iddiayı müvekkilimiz Sayın Demirtaş açısından ispatlayamayanlardır." dedi.