Diyarbakır’da tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) eski eş genel başkanı Mehmet Arslan hakkında hazırlanan iddianamede, avukatı ile yaptığı telefon görüşmesinde HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’a selam söylemesi “suç unsuru” olarak gösterilmişti. Arslan’ın dinlenen telefon görüşmesinde avukata hitaben söylediği “Çok çok selam söyle Selahattin arkadaşa, diğer göreceğin arkadaşlara” sözler için savcı iddianamede, “şüphelinin görüşme yaptığı Doğan isimli şahsın Edirne’ye gittiğini, orada silahlı terör örgütüne üye olma suçundan tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, Abdullah Zeydan ve Sebahat Tuncel isimli şahısları ziyaret edeceğini, şüphelinin ise bu durumu sevinçle karşıladığı ve şahısları sahiplendiği, şahısların konuşmalarında bir nottan bahsettikleri ve notun içeriğinde ne olduğunun açıkça belirtilmediği yukarıda belirtilen tape kayıtlarından anlaşılmaktadır” değerlendirmesini yapmıştı.

‘SAVCI GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANDI’

Bunun üzerine Demirtaş’ın avukatları, iddianameyi hazırlayan Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı N.T.’yi, “Görevi kötüye kullanma” ve “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarını işlediği gerekçesiyle Hakim ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayet etti. Dilekçede, Demirtaş’ın ziyaretine giden avukata hitaben, “Demirtaş’a selam söyle” sözlerinin iddianamede suç olarak vasıflandırıldığı ifade edildi. Dilekçede, 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu olan Demirtaş’ın masumiyet karinesi altında olduğu hatırlatılarak, “AİHM ve AYM kararlarına rağmen siyasi saiklerle hâlâ tutuklu bulunan müvekkil Demirtaş ile ilgili, masumiyet karinesini ihlal ederek isnad ve yorumlarda bulunan, müvekkile hem görüşmeyi, hem de müvekkile selam göndermeyi kriminalize ederek görevini kötüye kullanan savcı hakkında gereğinin yapılması için iş bu başvuruda bulunmaktayız” denildi.

‘DEVAM EDEN YARGILAMALARI ETKİLEMEYE ÇALIŞTI

Deniz Tekin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, şikayet dilekçesinin sonuç ve talep bölümünde şu talep ve değerlendirmelerde bulunuldu, “Müvekkil Selahattin Demirtaş ile ilgili olmayan bir dosya kapsamında şüpheli Mehmet Arslan ile Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş’ı ziyarete giden avukat arasındaki iletişimi kayda aldıran, iletişim tespitine ilişkin tape kaydını iddianame içeriğine koyan; avukata hitaben ‘Demirtaş’a selam söyle’ söyle şeklindeki beyanını suç olarak vasıflandıran, Demirtaş ve adı geçen diğer tutukluları kastederek ‘Şüphelinin bu durumu sevinçle karşıladığı ve şahısları sahiplendiği’ şeklinde değerlendirme ve yorumda bulunan ‘Müvekkili, görüşülmesi ve selam söylemesi dahi suç sayılan kişilerden’ olduğu kabulüyle hareket eden, müvekkil hakkında hiçbir mahkumiyet hükmü olmadığı halde, kamuoyu nezdinde suçlu algısı yaratmaya çalışan ve müvekkil hakkında hâlâ devam eden yargılamaları etkilemeye çalışan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı N. T. hakkında gerekli adli, idari ve disiplin soruşturmasının yapılmasını saygılarımla vekaleten talep ederim.”

ARSLAN’IN DURUŞMASI 30 EYLÜL’DE

Öte yandan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Rosa Kadın Derneği’nin “Gayrı resmi üyesi” olduğu ve siyasi parti faaliyetleri kapsamında çeşitli tarihlerde katıldığı basın açıklamaları nedeniyle 23 Mayıs’tan bu yana tutuklu olan DBP’li Mehmet Arslan’ın bugün Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen aylık tutukluluk incelemesinde tahliye çıkmadı. Arslan’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme davayı 30 Eylül’e erteledi.