Demirtaş, depremzedelerin bir kısmının üniversite yurtlarına yerleştirilecek olmasıyla ilgili olarak, "Öğrencileri mağdur etmeden depremzedelerin sorunlarını çözmek mümkün" açıklamasında bulundu.

6 yıldır aşkın süredir Edirne'de tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 10 ilde yıkıma neden olan Maraş merkezli depremin ardından depremzedelerin bir kısmının üniversite yurtlarına yerleştirilecek olmasıyla ilgili olarak, "Öğrencileri mağdur etmeden depremzedelerin barınma sorunlarını çözmek mümkün" dedi.   

Maraş merkezli, 10 ilde yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitim yapacağını ve depremzedelerin öğrenci yurtlarında 'misafir edileceğini' duyurdu.

Gelişmeleri sosyal medya hesabından değerlendiren Demirtaş şu açıklamalarda bulundu:

"Depremzedeler bir an önce güvenli yerlere yerleştirilmeli. Bunun için üniversitelerde eğitime ara verilerek yurtların boşaltılması kesinlikle doğru değil. Bu uygulama, yeni mağduriyetlere yol açar. Başka çözümler mümkün ve mutlaka uygulanmalı.

Üniversitelere ara verilmesiyle öğrencilerin eğitim hakkı engellenecek. Güç bela ev tutup kira ödemek zorunda olanlar da mağdur edilecek. Önemli bir nokta: Deprem bölgesindeki öğrenciler dönem sonuna kadar istedikleri üniversitelere gidebilmeli ve ihtiyaçları karşılanmalı.

Depremzedelerin barınma sorununun çözümü, üniversite öğrencilerinin yurtlardan apar topar çıkarılması değildir. Depremzedeler için,

- Uygun tüm otellerle anlaşma yapılsın.

- Devlet misafirhanelerinin tamamı açılsın.

- Kira desteği artırılsın.

Yine de açıkta kalan olursa HDP'nin, depremzedeler ile dayanışmak isteyenleri buluşturacağı kampanyayla, kardeşlerimizin yeni bir ev kurmalarına veya bir eve yerleşmelerine yardımcı olalım. Öğrencileri mağdur etmeden depremzedelerin barınma sorunlarını çözmek mümkün."