HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP’nin getirmek istediği tuzağı iyi görmesi gerektiğini belirterek, “Tek bir arkadaşımız kendi ayağıyla ifade vermeye gitmeyecek. Öyle kolay olmayacak, tereyağından kıl çeker gibi olmayacak. Bu grup ömrünün yarısını cezaevinde geçirdi, siz mezarlığın yanından geçerken korkudan türkü söyleyen tiplersiniz”dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin grup toplantısında konuştu.

Grup toplantısını KESK, DİSK, TTB ve TMMOB gibi sendika ve meslek örgütlerinin genel başkanları, temsilcileri ile çok sayıda konuk dinledi. Demirtaş, Ezidî halkının Çarşamê Sor bayramını kutlayarak konuşmasına başladı.

Demirtaş’ın açıklamasının satırbaşları şöyle:

1 Mayıs yaklaşıyor, emekçinin sorunları 1 Mayıs’ta ifade edilecek düzeyle sınırlı değil. Çok değerli emek örgütlerinin, sendikaların genel başkanları burada. İşçinin emekçinin sorununu konuşacağız fakat şunu bilerek, işçi sorunu, emekçi sorunu derken bir azınlığın küçük bir grubun sorunundan söz etmiyoruz. Geçiştirebileceğimiz, görmezden gelebileceğimiz bir mevzudan söz etmiyoruz. Elbette ki işçi, emekçi, Türkiye’yi veya dünyayı omuzların sorunlarını taşıyanların sorunlarını bir grup toplantısında çözecek değiliz.

Bizim dokunulmazlığımızı da konuşacağız ama işçinin dokunulmazlığını kaldıran bu yasa daha ciddi mevzudur. Şimdi, tabii ki Türkiye’de basın özgürlüğü, medya özgürlüğü, yurttaşların haber alma hakkıyla ilgili tarihimizin en karanlık dönemlerden birini yaşadığımız için duyurma şansımız da pek yok.

İşçinin, emekçinin sorunu derken, %85’lik bir nüfusun sorunundan söz ediyoruz. Geçiştirilebilecek bir konudan söz etmiyoruz.

Türkiye, işçiler için, Çin’den daha beter bir ülkeye dönüşebilir. Artık işçi, emekçi ülkesi değil, bir köle ülkesi oluyoruz.

Kıdem tazminatınızı hiç edecekler. Çalışanlar bilirler, her bir yıl için kıdem tazminatı hak edersiniz. Süreyi doldurduğunuzda kıdem tazminatınızı alabiliyorsunuz. Şimdi devlet diyor ki; senin kıdem tazminatınızı keseceğim, fonda toplayacağım.

İşsizlik fonu... Hırsızlığın daniskası buralarda dönüyor işte!

‘TAKSİM TARİHİDİR FAKAT ALANLARA ÇIKMAK ŞARTTIR’

Her zaman patrondan yana olanlar bu ülkenin ümmüğünü sıktılar. Bu yasayla birlikte bu işi zirveye taşımak istiyorlar. Buna hep birlikte karşı çıkmamız lazım. Bu hepimizin meselesidir. İşçinin dokunulmazlığı kalktıktan sonra toplumu teslim almak kolay hale gelecektir.

1 Mayıs'ta herkesin alanlarda olması lazım. Nerede bir alan varsa o alanı doldurup emekçinin sesini duyurmamız lazım. Taksim tarihidir fakat böyle bir dönemde alanlara çıkmak şarttır. Taksim'e çıkılmıyorsa başka alanlara.”

 ‘BİZ DOKUNULMAZLIK ZIRHININ ARKASINA SAKLANMIŞ BİR GRUP DEĞİLİZ’

Dokunulmazlık haftaya tartışılacak. Biz dokunulmazlık zırhını arkasına sığınmış bir grup değiliz. Milletvekilleri kürsüde yaptıkları konuşmalar dışında dokunulmazlığa sahip olmasın. Milletvekilinin elindeki tek güç konuşmasıdır.

Bundan dolayı soruşturma açılmasın bunun dışındaki bütün suçlar dokunulmazlığa açılsın. Hırsızlık mı yaptık, biz yapmadık ama yapanlar var hemen soruşturma açılsın. Bir milletvekili birini dövse dokunulmazlığı var senle ne farkımız var. Sana soruşturmaya açılıyorsa bana da açılsın. Biz bundan korkmuyoruz.

‘AMAÇ HDP’Yİ YARGI ÖNÜNE ÇIKARIP LİNÇ ETMEK’

Milletvekili Yargıtay’da yargılansın diyoruz. Türkiye gibi yargının bağımsız olmadığı bir ülkede suiistimal olmasın diye diyoruz. HDP’nin teklifi bu, şu gün getirsinler bütün grubumuz evet diyeceğiz. AKP’nin teklifi tam bir kurnazlık. Mevcut dosyalarla tek bir tartışma yapılmadan, tamamı kaldırılacak. HDP için kaldırılacağı da açık. Bunu şevkle de söylüyorlar. Amaç HDP’yi yargı önüne çıkarıp linç etmek.

‘KILIÇDAROĞLU AKP’NİN TUZAĞINI İYİ GÖRMELİ’

Ülkenin Cumhurbaşkanı açık bir şekilde topluma yalan söyleyerek, algı oluşturdular. Uyduruk iki gazetenin yalanından başka ortada bir şey yok. İspatlayın dedik ispatlamadılar. Hem saraydaki zata hem de stajyerine söylüyoruz.

Biz dokunulmazlık zırhının arkasına sığınarak, siyaset yapan bir parti değiliz. Bakanlarla ilgili ‘hayır’ oyu verenler, bugün bizi yargı önüne atıp, linç etmek istiyorlar. Biz mevzuyu çok abartacak değiliz. Bu günaha ortak olmak isteyen herkes parmak kaldırır. Siyasi fatura bu parmağı kaldıran olacaktır. Kılıçdaroğlu’nun bu tuzağı iyi görmesi gerekir. CHP’nin de bizim de teklifimiz var. Yarın AKP dokunulmazlıkları kaldırdı demeyecekler CHP kaldırdı diyecekler. Hırsızlar, tecavüzcüler itibar sahibi olacak, biz linç edileceğiz.

‘PARLEMENTO ONLARIN AMA SEÇENEKSİZ DEĞİLİZ’

Tek bir arkadaşımız kendi ayağıyla ifade vermeye gitmeyecek. Öyle kolay olmayacak, tereyağından kıl çeker gibi olmayacak. Bu grup ömrünün yarısını cezaevinde geçirdi, siz mezarlığın yanından geçerken korkudan türkü söyleyen tiplersiniz. Siz ısrarla hayır diyecekseniz.

Bizim de bu adıma karşı atacağımız bir adım vardır. Tüm seçenekler masada. Bizi buraya gönderenler insanlarımız korkmasın. Bize oy veren destek sunmuş, herkes korkacak bir şey yok, paniğe gerek. Başımıza ne getirirlerse getirsinler barış yolundan demokratik siyasetten vazgeçmeyeceğiz. Parlamento onların ama biz de seçeneksiz değiliz.

‘ŞİDDETİ TIRMANDIRAN AKP VE MHP’

Burada amaç terörle mücadele değil. Şiddeti tırmandıran AKP ve MHP’dir. Bizim yüzümüzden dağa çıkan yok. PKK’yi var eden büyüten, dağa çıkaran siz ama sorumlusu biz. Bir cesur savcı çıksa şu çakma milliyetçi stajyere soruşturma açsa. 10 Ekim’deki Ankara’daki katliamdan haberleri olduğu ortaya çıktı.

İstihbarat raporu ortaya çıktı. 10 Ekim’den sonra bu işler devletin bilgisi dışında olmaz dedim ama bana ‘vatan haini’ dediniz. Var mı cesur bir savcı bunlara soruşturma açacak. Biz bir mitingde konuşuyoruz, Ankara’ya gelmeden fezleke gelecek.

Biz öyle tıpış tıpış gidip AKP’nin hukuk komisyonlarında yargılanmayız. Adaletin kestiği parmak acımaz derler, ama burada adalet yok ki. Yapılacak oylama HDP’nin dokunulmazlığının kaldırıp, kaldırılmayacağı oylama değil, başkanlığa ‘evet’ ya da ‘hayır’ oyudur. Bugün zulme de başkanlığa da hayır diyoruz.”

(Kaynak: DİHA)