Gazeteci Günül Soyoğlu, DHP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile seçiler üzerine konuştu. HDP Eş Başkanlarından birinin İzmir'den aday olacağı iddialarını soran Soyoğlu'na Demirtaş: "İzmir, aday olamayacağım bir yer değil. Bu benim için tabii ki çok daha keyifli, onurlu olurdu" dedi.

Günül Soyoğlu'nun egedesonsoz.com'da yer alan söyleşisinin ilgili bölümü şöyle:

İzmir adaylarınızla ilgili pek çok isim konuşuluyor. HDP Eş Genel Başkanlardan birinin İstanbul, birinin İzmir’den aday gösterilebileceği de var bunlar arasında. İstanbul milletvekiliniz Sırrı Süreyya Önder’in ismini zikredenler de. Bu konuda en azından ipucu verebilir misiniz?

DEMİRTAŞ: Bugün aday belirleme toplantılarını başlatıyoruz. Üç dört gün sürecek. Şu anda hangi isim nereden aday olacak, bunları benim tek başıma ifade etmem doğru olmaz. Bu konuda şu anda belirlenmiş bir tutum da yok, şu anda İzmir’den çok sayıda aday adayı başvurusu var. Bunları da değerlendireceğiz. Ama eş genel başkanlar için, Figen (Yüksekdağ) Hanım ve benim için henüz kesinleştirdiğimiz bir yer yok. Partimiz için, seçim sürecinde ve sonrasında mücadelemiz için en uygun gördüğümüz yer neresi olursa, onu kesinleştirmiş olacağız.

Tabii ki benim açımdan da düşünüldüğünde; İzmir, aday olamayacağım bir yer değil. Türkiye’nin her hangi bir yerinde herhangi bir şehrinde aday olabilirim. Daha önce de İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğrencilik yaptım; bu benim için tabii ki çok daha keyifli, onurlu olurdu. Fakat bu konuda verilmiş bir karar yok; ne benim, ne de Figen Hanım için. Sırrı Bey de daha çok Ankara adaylığı konusunda yoğunlaştı. Daha çok Ankara’dan aday olma isteği var, bunu dün gece bir televizyon programında da açıkladı. O nedenle İzmir için belirlenmiş bir isim yok şu an itibariyle. Bunu net olarak söyleyebilirim.

İsim vermiyorsunuz; peki, ‘İzmir adayı’ profilini çizebilir misiniz? Aday listesini belirlerken, neye/nelere dikkat edeceksiniz?

DEMİRTAŞ: Doğrusu toplumun bütün katmanlarını, ezilen bütün kesimlerini yansıtsın istiyoruz aday listeleri. Sonuçta İzmir tek bir tip, tek dilli, tek inançlı bir kent değil. Türkiye’nin bütün metropolleri gibi çok renkli ve bu renkliliği ile birlikte, bu çoğulcu yapısıyla birlikte özgünlüğü olan bir kent; dolayısıyla aday profilimiz de bu renkliliği, bu çok kültürlülüğü yansıtmalıdır.

Fakat hepsinin ortak paydası, özgürlükler konusunda, demokrasi, kadın hakları, çevre hakları, inançlara saygı, yaşam tarzına saygı, barış hakkını savunma konusunda hepsinin ortak ilkelerde buluşuyor olması lazım, böyle bir aday profili olmalı ve yaşadığı yere, yaşadığı kente hakim olmalı, sorunlarına hakim olmalı, toplumun tüm dokularıyla temasta, sokağı mahalleyi koruyabilen halktan insanlar olmalı, buna dikkat edeceğiz. Ve yarı yarıya kadın-erkek profilini yakalamaya/tutturmaya çalışacağız.

Söyleşinin tamamı için tıklayın