Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri tarafından dile getirilen Abdullah Öcalan'la görüşme konusunu Fırat Haber Ajansı'na (ANF) değerlendirdi.

Demirtaş, "Sayın Öcalan kendisi açıklama yapmadan, dışarıya açıklama göndermeden hükümetin açıklamaları bizi bağlamayacaktır," dedi.  

"GÖRÜŞMELER ANİDEN ORTAYA ÇIKMADI"

Demirtaş, Kürt sorunu ve İmralı'daki 'görüşmeler' üzerinden şu günlerde geliştirilen tartışma ve arayışların, son iki yılın siyasi gelişmelerine bağlı olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Aniden ortaya çıkmış bir gelişme değil. Başbakan durup dururken, aklına estiği için bunları ifade etmiyor. 2011 seçimlerinden bu yana devam eden bir mücadele süreci var. Bu mücadele süreci zarfında AKP hükümetinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temel hedefi; Kürt hareketini tasfiye etmek; askeri, siyasi, diplomatik, ekonomik, psikolojik olarak çökertip teslimiyete zorlamaktı."

Tasfiye politikalarına, psikolojik-siyasi-askeri ve polis yönelimine karşı muazzam bir direniş hamlesi yürütüldü. Son olarak da cezaevlerinde açlık grevleri direnişi, yine tarihi nitelikte sürdü. Bütün bunlar AKP'nin önüne koyduğu tasfiye planının tümüyle çökmesine ve kendisinin çaresiz kalmasına yol açtı. Özellikle açlık grevleri sürecinde zindanın ve halkın tekvücut olarak Sayın Öcalan'a özgürlük, demesi ve müzakerelerin başlaması yönünde talepte bulunması; dünyanın gözlerini İmralı'ya çevirmesine neden oldu."

"ORTADOĞU'DAKİ GELİŞMELER DE AKP İÇİN BAŞKA SEÇENEK BIRAKMADI"

Ortadoğu'daki gelişmelerin de, AKP için müzakere dışında seçenek bırakmadığını sözlerine ekleyen Demirtaş, "Tabii, önümüzdeki yıl gerçekleşecek seçimler, Orta Doğu'daki gelişmeler, Suriye, Güney Kürdistan, Bağdat, Tarhan'daki gelişmeler aynı fotoğrafta değerlendirildiğinde, AKP'nin önünde en makul yöntem müzakeredir," diye belirtti.

"BUNLAR YENİ OYUN HAMLELERİ"

Öcalan'la diyalog aşamasına geçilmesini ileri aşama, olumlu gelişme olarak değerlendirdiklerini belirten Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Bununla birlikte AKP'den yapılan açıklamalar köklü çözüm iradesinden daha çok yeni bir oyun hamlesi olarak kendini gösteriyor. AKP sözcüleri de bunu, bu süreci oyun planı olarak tanımladılar. Bu oyun planında her türlü enstrümanı kullanacaklarını, buna İmralı'nın da dahil olduğunu ifade ettiler. Son derece çirkin bir açıklama. Ne hükümetin o planına düşecek bir Kürt hareketi vardır, ne de Kürt Halk Önderi bir enstrümandır. Aslında pratikte Sayın Öcalan'ın gücünün, niteliğinin farkındalar ama kendi kamuoyuna karşı bunu hissettirmemek için, 'PKK'yi bitirdik, yendik, çaresiz bıraktık, Öcalan'la bu yüzden görüşüyoruz' diyorlar. Ortada yenme-yenilme durumu yok. Tasfiye planlarının çökmesiyle birlikte AKP'nin çaresizliği var."

"ÖCALAN DIŞARIYA AÇIKLAMA GÖNDERMEDEN..."

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, olası müzakere sürecinin içerisinde yer alabileceklerini açıklayarak, "Sayın Öcalan'ın merkezinde olduğu bir müzakereyi destekleriz. Parti olarak her türlü olasılığa hazırız. Direnişe de, barışa da yirmi dört saat hazırız" dedi.

Önümüzdeki birkaç gün içerisinde gelişmelerin netlik kazanacağı yönünde tahminde bulunan Demirtaş, Öcalan'dan açıklama gelmedikçe, hükümetin açıklamalarının kendilerini bağlamayacağını söyledi:

"Sayın Öcalan kendisi açıklama yapmadan, dışarıya açıklama göndermeden hükümetin açıklamaları bizi bağlamayacaktır. Sayın Öcalan, milletvekillerimizin ve partimizin sürece dahil olmasını isterse elbette destek olacak; sürecin içinde yer alacağız. Kendisinin yapacağı çağrının muhatabı hükümet, KCK ve BDP olarak biz olacağız. Kalıcı çözüm iradesi programı BDP'nin desteğini alır."

"HERKESİN DİKKATLİ YAKLAŞMASINI RİCA EDİYORUZ"

Demirtaş, temkinli olunması gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Sütten birkaç defa ağzı yanmış bir hareket ve halk olarak sürece dikkatli yaklaşıyoruz. Herkesin de bu dikkat içerisinde gelişmeleri takip etmesini rica ediyoruz. Bu kritik süreçten halkımızın partisine ve öncülerine ve önderlerine olan bağlılığıyla, başarıyla çıkacabileceğimizi düşünüyorum. Buna yürekten inanıyorum."

"TECRİDİN KALDIRILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Demirtaş, İmralı'daki ağır tecridin de kısa sürede kaldırılacağını düşündüklerini, "Tecrit artık uzun süre kullanılamaz. Tecridin kısa sürede sonlanacağını düşünüyorum. Zaten açlık grevi bunun ortaya çıkardığı sonuçtu. Sayın Öcalan sesini dışarıya ulaştıracaktır. Buna inanıyoruz," ifadeleriyle açıkladı. (anf)