Newroz için süren yasaklara rağmen Batman halkı newroz alanında newrozunu kutladı.

Batman halkına seslenen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Newroz'un teslimiyetin değil direnişin günü olduğuna vurgu yaparak, "Newroz ruhu zalim Dehaklara karşı üç kibrit çöpüyle Çağdaş Kawa olan Mazlum Doğanların yaktığı bir ateştir. İnadına ve ısrarla yarın milyonlarla Amed Newrozu'nda hep birlikte haykıralım" diyerek Batmanlıları yarın Diyarbakır'a davet etti.

Polisin yoğun gazlı ve tazyikli su saldırısına rağmen sokaklardan ayrılamayan vatandaşlar HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı Batman girişindeki Bardakçılar Dinlenme Tesisleri'nde karşıladı. Burada zırhlı araçlarıyla yolu kapatan çok sayıda polis, Demirtaş ve Batman halkının kente girmesini engelledi.

Bir süre sonra polis kitleye gaz, tazyikli su ve plastik mermilerle saldırdı.

Saldırıdan Demirtaş da etkilendi.

Saldırılara rağmen Demirtaş'ın aracıyla birlikte yürüyen binlerce kişi Diyarbakır Caddesi üzerinde Newroz'u kutladı.

Burada binlere seslenen Demirtaş, gün boyu süren Batman halkının direnişini selamladı. Demirtaş'ın Batman halkına seslendiği konuşmasının satır başları şöyle:

"BATMAN HALKINA KAFA TUTAMAZSINIZ"


"Bugün Batman'da halkın iradesine sahip çıkan, faşizme karşı dimdik duran, korkaklara karşı kahramanca duran bütün Batman halkının Newroz'u kutlu olsun. Biz burada ve birçok şehirde bugün disiplin içerisinde bir Newroz kutlamak istedik. Fakat bizden korkuyorlar. Batman halkının kimin arkasında olduğunu gösteren fotoğrafın ortaya çıkmasından korkuyorlar. Batman halkının iradesinin yüzbinlerle alana inmesinden korkuyorlar. Şu anda benim sesimi de dinliyor bu korkaklar. O korkaklara sesleniyorum. Siz Batman halkını temsil edemezsiniz. Üç imzayla buraya atanan memurlarsınız. İşgalci kafasıyla Batman halkına kafa tutamazsınız.

Canımızla kanımızla buradayız işte. Bilin ki; bugün yıldırmaya çalıştığınız irade Amed zindanında sizin o işkenceci pirlerinizi zaten teslim almış olan iradedir. Bu topraklar bizim topraklarımız. Bu vatan bizim vatanımız. Kimse bu topraklarda bize köle muamelesi yapamaz. Buna asla izin veremeyiz. Herkes haddini bilecek. Atanmış memurlar bize burada Batman'da emir veremez. Sen ancak ve ancak kendi atayanlardan emir beklersin.

"NEWROZ RUHU ZALİM DEHAKLARA KARŞI DİRENEN MAZLUM DOĞAN'IN YAKTIĞI ATEŞTİR"

Newroz ruhu zalim Dehaklara karşı üç kibrit çöpüyle çağdaş Kawa olan Mazlum Doğanların yaktığı bir ateştir. Bu topraklarda ölüm dursun, savaş dursun diye yollarda olacağız, beyefendiler barış için yola çıkanlara engelleyip, gazlayıp, coplayacaklar. Var mı böyle faşizm? Bu ne kadar aciz ve çaresiz olduklarının göstergesidir. Saraydaki zatın halktan ne kadar korktuğunun göstergesidir. Bu bir güç gösterisi değil, acizlik ve çaresizlik tablosudur. Eğer ki halktan korkmuyorsanız izin verseydiniz yüz binlerle alana çıksaydık. Yok eğer Batman halkı sizin arkanızdaysa zaten Newroz'a kimse gelmezdi. Neden korkuyorsunuz? Günlerdir Batman halkı yan yana gelmesin diye operasyonlar yapıyorlar. Sabahtan beri şehri gaza boğuyorlar. Her tarafta hukuk dışı, kanun dışı müdahaleler yapıyorlar.

"ÖCALAN'IN MEKTUBU OKUNSUN DA BARIŞ GELSİN DİYORLARDI"


Geçmişte ne kadar çok denediler. Ne kadar çok zarar verdiler bu ülkeye. İşte bu kafaydı bu zararı veren. Bu kafa geçen yıl Diyarbakır Newrozu'nda, ondan önceki yılki Newroz'da ve 2013 Newrozu'nda Sayın Abdullah Öcalan'ın mektubu okunurken ağızları kulaklarında canlı yayında dinliyorlardı. Bunlar değil miydi 'Sayın Öcalan'ın mesajı okunsun da barış gelsin' diyenler. Newroz'u Cumhurbaşkanı'ndan valisine, emniyet müdürüne kadar hepsi canlı yayında izliyordu. Aradan 1 yıl geçti. Şimdi Newroz kutlanamaz diyorlar. Ne değişti? Çünkü Saray'ın koltuğu sallandı. Newroz'un yasaklanamayacağını, Newroz'un engellenemeyeceğini gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz. Çünkü Newroz tam da zulme karşı dik duruşun, direnişin adıdır.