Demans hastası Aysel Tuğluk hakkında verilen tahliye kararına savcılık, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Adalet Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı itiraz etti.

Demans hastası Aysel Tuğluk hakkında yargılandığı Kobanê Davası’nda verilen tahliye kararına itiraz edildi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Cemalettin Şimşek’in yanı sıra müşteki sıfatıyla davaya dahil edilen Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Adalet Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı tahliye kararına itiraz etti. İtirazlar Kobanê Davası’na bakan Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapıldı.

SAVCILIĞIN SIRALADIĞI NEDENLER

Savcılık itiraz dilekçesinde Tuğluk’un Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi olmadığını belirtmesine rağmen, suç sayılan tweeti “destekleyen twetler paylaşmak suretiyle MYK üyelerinin eylemlerine iştirak ettiği, böylece meydana gelen olaylardan sorumlu olduğu”nu iddia etti. Tuğluk’un 2013 tarihinden bu yana örgütü destekleyen beyan ve açıklamalarda bulunduğunu ileri süren savcılık, Tuğluk’un her ne kadar “örgüt üyeliği” suçlamasıyla hükümlü bulunsa bile bu hükümlülüğünün Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) üye olmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Tuğluk hakkında “diğer suçlar” nedeniyle kamu davasının açıldığını ifade eden savcılık, somut olaylara dayalı kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu ileri sürdü.

Savcılık, Tuğluk hakkında verilen tahliye kararına yönelik yapılan itirazın kabulünü ve yakalama kararının çıkarılmasını talep etti.

ANKARA 22’NCİ AĞIR CEZA İTİRAZINI REDDETTİ

Yapılan itirazları değerlendiren Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi, itirazları yerinde görmediğinden ayrı ayrı reddine karar verdi. Mahkeme, itiraz konusunda bir karar verilmek üzere dosyayı Ankara 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

ADALET BAKANI YENİ DÜZENLEMEDEN BAHSETMİŞTİ

Tahliyeye itiraz edenler arasında yer alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 22 Temmuz’da hasta tutuklular için yeni düzenleme yapacaklarını belirtmiş, işkence iddialarını reddetmişti.

Kaynak: MA