Değer kaybı hesaplama kısmında birçok detaya dikkat etmek gerekir. Eğer kişiler hesaplama yaparken dikkat etmeleri gereken noktaları bilirse başvuru süreçleri ona göre daha kolay olmaktadır. Başvurular ardından kişilerin ödeme alabilmeleri için bir yandan da hesaplama yapılabilecek durumlarda ve şartlarda olması gerekir.
Bazı durumlar vardır ki herhangi bir tanesine dahi kaza zedeler sahip olsa başvurularını yapamazlar. Yapsalar dahi olumlu sonuç almaları gibi bir durum söz konusu olamaz. Bu yüzden de kişilerin hesaplama yapılabilecek olduğu durumları bilmesi kadar hesaplama yapılamayan noktaları da bilmeleri gerekir. Hesaplama yapılamayacak olan durumlar incelenecek olduğu zaman;
- Kazaların tek taraflı oluşumu
- Kaza sırasında kusurlu yani hatalı olmak
- Araçların pert kayıtlarının yer alması ya da çok yüksek fiyatlar ile tamir edilecek olduğuna dair raporların verilmesi
- Kazalar meydana gelmeden önce başka bir kazada yine aynı yerden hasar almış olma
Yukarıda olan şartların barındığı araçlarda bir tanesi bile olsa kişilerin hasarları ne kadar olursa olsun başvuru yapamazlar, yapsalar dahi olumlu sonuç alamazlar.
Değer kaybı hesaplama hakkında tüm bilgileri öğrenmek isteyen kişiler https://degerkaybim.org/ linki ile iletişime geçerek tüm bilgileri daha hızlı ve doğru bir şekilde öğrenebilirler.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Araç değer kaybı hesaplama nasıl yapılır sorusu birçok kişinin araçlarında oluşan hasarların ne kadar olduğundan hasarlar ardından ne kadar ödeme alacaklarını merak etmeleri durumunda öne çıkar. 14 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanan ilan ile beraber motorlu olan araçlarda sigortalar zorunlu bir hale getirmiştir. Bu durum değer kaybı başvuruları için oldukça önemli olurken öne alınacak hesaplama yöntemleri kısmında da dört farklı başlığı beraberinde getirmiştir. Genel olarak bu başlıklar;
- Kaynaklı olan ana parçalardaki gerekli görülen ve uygulanan değişimler
- Kaynaklı olan ana parçalardaki gerekli görülen ve uygulanan düzeltmeler
- İlk iki alana dahil edilmeyen parçalar
- Araçların kazası ardından boya uygulamaları olan durumlar
Yukarıda yer alan durumlar ile açıklanmıştır. Her ne kadar kazalar meydana gelirken kişiler hesaplama yapmak için net bir yöntem arıyor olsalar bile net bir hesaplama formülü yer almaz. Kişilerin hesaplama yapabilmeleri için birçok farklı kriteri gözler önüne alması ve bunlara paralel bir şekilde hesaplamalarını yapmaları daha doğru sonuç almalarına yardımcı olur.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Yöntemleri
Araç değer kaybı hesaplama yöntemleri kısmında birçok farklı detay yer almaktadır. Bu detayların genel olarak incelenecek olduğu zaman;
- Araçların trafiğe çıkmış oldukları ilk tarih
- Hangi parçalara hangi boyutlarda işlem yapılmış olması
- Kazalı araçların piyasada ne kadar değer kaybetmiş olması
- Hasar geçmiş durumlarının yanı sıra nitelikleri
- Araçlardaki son km
- Araçların üretim tarihleri yani yaşları
- Hasarların hangi boyutlarda olduğu
- Kaza sırasında araçların hız ve km
Yukarıda yer alan faktörlere bakarak kişiler hesaplamalarını daha rahat bir şekilde yapabilmektedir. Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016 / 4690 E. – 2016 / 7983 K. Sayılı ve 20.09.206 tarihli olan ilam ardından da konu ile ilgili olan son durumlar tamamen netlik kazanmış ve bu şekilde uygulamalara geçilmiştir. Uygulamaların ardından meydana gelen değer kayıplarının tamamı serbest piyasa üzerinde araçlarda gözlenen kaza tarihlerinden itibaren olarak da uygulanmaktadır.
Eğer kişiler konu ile ilgili tüm detayları bilerek başvurularını yaparlarsa da daha sorunsuz bir şekilde başvurularını yerine getirme durumları olacaktır.