Diyarbakır Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) işçileri, iş güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle 4 gündür eylem yapıyor.

Diyarbakır’ın çeşitli mahallelerinden 16 mahalle muhtarı, DİSK’e bağlı Enerji-SEN Diyarbakır temsilcisi Ali Duman, çeşitli örgüt ve partilerden insanlar, Bismil ve Çınar ilçelerinden işçiler 5 Nisan’da basın açıklaması için toplandı.

Eylemde işçiler, "Enerji işçileri köle değildir", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Mücadele ederek başaracağız" sloganlarını attı.

Eylem sonrasında işçiler direnişlerine devam edeceklerini ve tüm Diyarbakır halkını desteğe çağırdıklarını söyledi.

Mardin ve Urfa'da da DEDAŞ işçileri eylem kararı aldı.

Eylemler 4 gündür devam ediyor. İşçiler iş koşulları değişene kadar eyleme devam edeceklerini söylediler. Çok az bir maaş ile hayatlarını riske attıklarını, ölümcül kazalar yaşadıklarında ise kendi mesai arkadaşları dışında kimsenin yanlarında olmadıklarını ifade ettiler.

Metin Hafif adlı işçi 16 Ocak 2013 tarihinde onarım yapmak için çıktığı yüksek gerilim hattında 34 bin volt elektrik çarptığını  ve direkte alev alev yanarak yere düştüğünü söyledi. Bugün mucize eseri hayatta olduğunu ekledi. Hafif, “Ben bu işe gelirken %100 en ağır işlerde çalışabilir raporu ile geldim, şimdi %70 iş yapamaz raporum var, yani ben artık yarım bir insan bile değilim” dedi.

İşyeri eski çalışanlardan Tarık Bolancı ise, “Bu haksızlıkları dile getirdiğim için yeni sözleşme imzalatmadılar. İçeride hırsızlık yapıyorlar. Kayıp-kaçak oranını düşürmek için bilerek bölgenin elektriklerini kesiyorlar. Kurdukları bu düzenle sadece işçilerin hakkını çalmıyorlar, tüm halkın hakkını çalıyorlar”  diyerek eylemdeki işçilerin yanında olduğunu söyledi.

İşçiler eylemlere herkesin sahip çıkmasını ve yanlarında olması için çağrıda bulundular. Özellikle her gün saat 12.30’da Diyarbakır halkını, emekçileri, sendika ve de partileri kendileri ile dayanışma içinde olmaya çağırdılar.

Ercan Jan Aktaş - Atalay Göçer / Demokrat Haber