Dersim kadın Platformu'nun düzenlemiş olduğu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan etkinliğin ardından Dersim Demokratik Halk Dayanışması(DDHD) bürosuna gelen kadınlar davul zurna eşliğinde halaylar çekerek büro açılışını gerçekleştirdi.

Büro açılışında sırasıyla DDHD kadın belediye başkan adayları Sebahat Babayiğit, Derya Öz, Bigül Ateş Çiçek, Demekratik Kadın Hareketi (DKH) adına Fatoş Yiğit Emek Özgürlük Cephesi (EÖC) adına Gönül Sonbahar ve DDHD il meclis üyelerinden Sırma Tayam söz aldı. Son olarak Grup Alamor sahne aldı.

'EMEĞİ VAR EDEN BİZSEK YÖNETENDE BİZ OLMALIYIZ'

ilk olarak söz alan DDHD Nazimiye Belediye başkan adayı Sebahat Babayiğit, kadınların  her anlamda tahakküm altına alan engelleyen sınırlayan sisteme karşı mücadele etmek gerektiğini söyleyerek, "Cinsiyet eşitsizliğine karşı kadın iradesinin her alana yayılması ve kadının her alanda yaşamını güçlendirmesi için  biz kadınlar mücadele ederek yürütebiliriz. Yıllardır erkek egemen anlayışın dayatmış olduğu politikalarla yönetilmekteyiz. Bizler kadınlar olarak kendi meclislerimizi kurup birlikte almış olduğumuz kararlarla biz yönetmeliyiz. Bu nedenle söz, yetki,karar şiarıyla evde tarlada, fabrikada emeği var eden bizsek yönetende biz olmalıyız" dedi.

'DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEYE KENDİMİZDEN BAŞLAYACAĞIZ'

Bu güzel, bu kızıl , can bedeli ile kazanılmış günde bir arada olmanın önemine değinen DDHD Mazgirt belediye başkan adayı Derya Öz ise, "Bizler yaşamın her yerinde biliyoruz ki bu sistemin çarkları arasında en çok ezilen biziz. Fabrikalarda ezildiğimiz gibi egemenlerin kendilerini var etmek için daha fazla hırsla, daha fazla kar amacıyla saldırdığı, çıkardığı bütün savaşlarda en çok ölen biziz. Sadece ölmekle kalmıyoruz. Dünyanın en büyük acılarını yaşıyoruz. Barbarca saldırıların olduğu yerde ilk hedef biz kadınlar, çocuklar oluyoruz. Ama bütün bunlara inat direnişin, hayatın her yerinde zılgıtlarımızla, sesimizle ve gök kuşağının tüm renklerini bağrında taşıyan biz kadınlar hayatı ve mücadeleyi asla bırakmayacağız. Bir kere daha haykırıyoruz. Onların bu sistemine bir çomak sokulacaksa onu bu hayatı var eden göğün yarısı olan biz üreten biz emekçi biz anne, biz yar ama her şeyden önce kadın olan bizler bu düzeni değiştireceğiz. Biz yaşamın her alanında, her yerinde biz asla pes etmeyeceğiz. Dünyayı değiştirmek için kendimizden başlayacağız. Bize yıllardır verilmiş olan bütün kalıpları yıka yıka, kadının özgürleşmesi toplumların özgürleşmesidir. Özgür kadını  öncü kadını yaratmak için yaşamın her alanında birlikte ve örgütlü mücadele etmenin umuduyla bir arada olacağız' ifadelerini kullandı.

' MART ÇİÇEKLERLE KADINA SUNULAN BİR GÜN DEĞİLDİR! '

8 Mart'ın kadın mücadelesini anma günü olduğunu belirten DDHD Pülümür belediye başkan adayı Birgül Çiçek Ateş " 8 Mart çiçeklerle kadınlara sunulan bir gün hiç değildir. Emeğiyle kimliğiyle tacize uğrayan katledilen kadınların günüdür" diyerek kadınların yaşamın her alanında mücadele etmesi gerektiğini ve bunu yaşamlarının en önemli ilkesi haline getirip uygulaması gerektiğini vurguladı.

TKP adına söz alan Damla Çınar ise, "Sosyalizmde patroniçeler olmayacak, kadınlar eve kapatılmayacak.Sümeyye Erdoğan ile bir tekstil işçisi aynı gemide olabilir mi? Emekçileri borçlandıran onları soyanlar 8 mart için reklam filmi yayınlıyorlar. Bunun bizim için hiç bir anlamı yok. Bizler Emekçi kadınların sesini yükseltiriz onlar Fatma Şahin'nin sesini yükseltir. Lastik fabrikasında çalışırken uzaya çıkan Valentina Tereşkova'nın yoldaşlarıyız. İnsanca yaşamak için yapacağımız tek çare bu düzeni devirmektir.Onlarla aynı gemide değiliz, geminin düzenine kadınlar geçecek" dedi.

Son olarak Grup Alamor sahne alırken program halaylar çekilerek sonlandırıldı.