Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) Ankara'da Neva Palas Otel'de gerçekleştirdiği 4. Olağan Kongresi’nde, Sebahat Tuncel ve Mehmet Aslan, partinin yeni eş genel başkanları seçildi.

141 delegenin oy kullandığı seçimde, partinin tutuklu eş genel başkanı Sebahat Tuncel ve kongreye kadar genel başkan yardımcılığı görevini yürüten Mehmet Aslan, partinin yeni eş genel başkanları oldu.

Tek listeyle gidilen seçimde Parti Meclisi (PM) üyeliğine seçilen 40 asil listede yer alan isimler ise şöyle:

"A.Hilmi Azizlioğlu, Abdulbari Karaağaç, Adnan Sarı, Ahmet Eken, Aliye Kızıldamar, Ayşe Çelikbilek, Barış Oflas, Berat Birtek, Celal Yoldaş, Cemal Çalış, Çimen Altürk, Ecevit Odabaşı, Erol Demirhan, Fikriye Aytin, Gurbet Çakır, Gülüm Bayram, Hacer Özdemir, Alev Keklik, Halide Türkoğlu, Hasan Vural, Hediye Kılınç, Mehmet Şirin Tunç, Meryem Yıldız, Rasim Çelik, Rıza Bilgiç, Sayın İpekten, Sedat Çaycı, Seher Tümer, Selma Sürer, Semire Kurt, Sevim Adsoy, Şehzade Kurt, Şirin Altay, Teyfik Kaçar, Turabi Şen, Türkan Esen, Ülkü Baydaş, Zeki Baran, Zeynel Mat ve Zuhal Tekiner."

Merkez Disiplin Kurulu üyeliğine ise Mehmet Nuri Özmen, Gülistan Ensarioğlu, Hasan Doğan, Sevim Dursun, Hüseyin Altun,Lütfiye Gürbüz ve Ruken Yılmaz seçildi.

TUNCEL’DEN KONGREYE MEKTUP

Öte yandan, Sabahat Tuncel, DBP’nin 4. Olağan Kongresi’ne gönderdiği mektupta, “Her kongre aynı zamanda yeni bir başlangıç, eskiyle hesaplaşmak, yüzleşmektir. O nedenle geride bıraktığımız 2-3 yıllık sürecin güçlü bir özeleştirisini yapmak, içine düştüğümüz yetersizlikleri açığa çıkarmak, sorunlarımızın kaynağını kendimizi dışında tutmadan güçlü analiz etmek yeni ve güçlü bir başlangıç için oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

Tuncel'in, 4. Olağan Kongre’ye gönderdiği mektubunun bir kısmı şu şekilde:

‘DBP, SİYASALLAŞMIŞ YARGI ELİYLE FİİLEN KAPATILMAK İSTENİYOR’

Partimiz Demokratik Bölgeler Partisi’ne yönelik sistematik bir devlet şiddeti uygulanmaktadır. Birlikte görev yürüttüğümüz, daha doğrusu yürütmeye çalıştığımız 4. Olağanüstü Kongremizde eş başkanımız tutukluydu. Şimdi de ben tutukluyum. Eş başkanımız Sayın Kamuran Yüksek de bu devlet şiddetinden nasibini almış, hukuk adına yürütülen hukuksuzlukla demokratik siyasetin dışında bırakılmıştır. Yine Amed ve Van Büyükşehir Belediye eş başkanlarımız başta olmak üzere onlarca il, ilçe ve belde belediye eş başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz şuan zindanlarda rehin tutulmaktadır. Demokratik Bölgeler Partisi siyasallaşmış yargı eliyle fiilen kapatılmak istenmektedir. Bugüne kadar binlerce yöneticimiz ve üyemiz bu politikaların sonucunda gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Bugün de gözaltı ve tutuklama politikası sürdürülmektedir.

‘KADIN ÖZGÜRLÜKÇÜ ÇİZGİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ’

Bugün gerçekleştirdiğimiz kongre, tüm bu hukuksuzluklara, AKP devletinin baskı ve zor politikalarına karşı demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü çizgimizdeki ısrarı ve faşizme karşı direnişi geliştirmek açısından önemli bir sorumluluk üstlenmek durumundadır. DBP, Kürdistan halkının kendi kaderini tayini için, demokratik özerkliği, Türkiye halklarıyla eşit ve ve özgür yurttaşlık temelinde Demokratik Cumhuriyet’i, Ortadoğu halklarının özgürlüğü ve barışı temelinde Demokratik Ortadoğu Konfederasyonu'nu inşa etmek için her zamankinden daha çok emek ve çabanın sahibi olmak zorundadır.

‘BARIŞ TALEPLERİNİ SAĞLAMAK EN TEMEL MİSYONUMUZ’

Siyasal alanı toplumsal, toplumsa alanı siyasallaştırmak ilkemizin gereği olarak demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmamızın toplumsallaşması ve halkla buluşmasını sağlamak önümüzdeki en temel görevdir. Kendi sistemimizi, ideoloji ve politikalarımızı halkla buluşturmak, halkın eşitlik, özgürlük, emek ve barış taleplerinin siyasal ifadesini, temsilini sağlamak DBP’nin en temel misyonudur. Bunu başarabilmek için bunu başaracak bir parti gerçeğini açığa çıkarmak, partimizin kadrolarını eğitmek, yetiştirmek ve ideolojik, politik olarak paradigmamızı içselleştirmiş kadrolarımızla köylerden mahallelere, sokaklara kadar halkımızın olduğu her alanda toplumsal değişime-dönüşüme öncülük etmek en temel görevimizdir.

‘TARİHİ SORUMLULUKLA HAREKET EDİLMELİ’

DBP her hangi bir parti değildir. Yerel demokrasinin gelişmesi, siyasetimizin, paradigmamızın toplumsallaşmasını sağlayacak kadroları açığa çıkarmak ve ‘Başka bir yaşam mümkün’ diyerek yola çıktığımız, demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigma ışığında demokratik özerkliğin inşasında tarihi sorumluluğu olan bir parti olma bilinciyle hareket etmeli ve mutlaka başarmalıyız.

Her ulusun kendi kaderini tayin hakkı vardır. DBP de Kürdistan halklarının bu hakkını teslim ederek kendisini konumlandırmıştır. DBP, Kürdistan halkının kendi geleceğini belirlemede öncü konumdadır. Demokrasinin yerelden gelişmesi, demokratik özerkliğin inşasında öncülük misyonunu oynaması gerekmektedir. Partimizin öncülük misyonunu oynayabilmesi için öncelikle partimizin tüm organlarının kendisini buna göre örgütlemesi ile mümkün olacaktır. 19. ve 20. yüzyılın klasik siyaset anlayışı ile 21. yüzyıl ile karşılamamız, kadınların, halkların, doğanın özgürlüğünü sağlamak mümkün değildir. O nedenle öncelikle kendimizden başlayarak kendi eksik ve yetmezliklerimizi gidermek, kendimizi örgütlemek ve halkla toplumla güçlü bir buluşmayı sağlamak zorundayız.

KONGRE YENİ BİR BAŞLANGIÇTIR

Her kongre aynı zamanda yeni bir başlangıç, eskiyle hesaplaşmak, yüzleşmektir. O nedenle geride bıraktığımız 2-3 yıllık sürecin güçlü bir özeleştirisini yapmak, içine düştüğümüz yetersizlikleri açığa çıkarmak, sorunlarımızın kaynağını kendimizi dışında tutmadan güçlü analiz etmek yeni ve güçlü bir başlangıç için oldukça önemlidir.

(Kaynak: Dihaber)