Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi, Şakran Cezaevi'nde 54'üncü gününe giren süresiz dönüşümsüz açlık grevleri ile ilgili il ve ilçe örgütlerine acil eylem çağrısı yaptı.

DBP herkesi zaman kaybetmeden açlık grevlerinde istenmeyen sonuçlar yaşanmadan en güçlü demokratik eylemleri yapmaya davet etti.

DBP’nin çağrısında, “Cezaevlerindeki eylemler sahiplenilmez ve AKP’nin bu kirli politikalarına karşı her alanda güçlü bir direniş geliştirilerek geri adım attırılmazsa hiç görmek istemeyeceğimiz sonuçlar yaşanabilir” denildi.

DBP Genel Merkezi'nden yayınlanan açıklama şöyle:

"Bilindiği üzere AKP hükümeti yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü savaş politikaları kapsamında geliştirdiği güvenlikçi tedbirlerle adeta topluma teslimiyet dayatılmaktadır. Güvenlik tedbirleri adı altında hayata geçirmeye çalıştığı uygulamalar kendi yönetim anlayışına karşı muhalif kesimler baskı ve zor kullanılarak etkisizleştirilip teslim alınmaya çalışılmaktadır.

Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ülkenin genelini asker, polis ve özel harekatçılar ile oluşturduğu hendek, barikat ve ablukalarla açık bir cezaevine dönüştürerek toplumun tüm yaşam alanlarına müdahale ederek iradesizleştirme dayatılmaktadır.

Cezaevleri şartları 15 Temmuz sonrası daha da ağırlaştırılarak esir alınan tutsaklara baskı, işkence ve kötü muameleler uygulanıyor, insan onurunu rencide eden binlerce insan hakları ihlalleriyle yüz yüze bırakılıyor. Zindanları özellikle muhalif kesimleri sindirebilmek için bir araç olarak kullanan AKP hükümeti 15 Temmuz sonrası cezaevleri koşullarını daha da ağırlaştırarak ve onur kırıcı uygulamalar dayatılarak iradesizleşme tutsaklara dayatılmaktadır.

AKP’nin içerde ve dışarıda topluma dayattığı onursuzluğa ve teslimiyet politikasına karşı yaklaşık iki aydır zindanlarda Kürt tutsaklar ve dostları en ağır koşullarda AKP’nin onur kırıcı ve kirli savaş politikalarına karşı elindeki tek silahı olan bedenini açlığa yatırarak büyük irade savaşı vermektedir.

Yıllardır Kürt özgürlük mücadelesinin tüm aşamalarında Kürt tutsakların ve siyasetçilerinin geliştirdiği direniş çizgisi Amed zindan direnişine öncülük eden başta Mazlum’lar ve Kemal'ler olmak üzere binlerce direnişçiden tutalım, bugün onlarca cezaevinde bedenini ölüme yatıran arkadaşlarımıza kadar her şart altında Kürt tutsakların teslimiyet politikalarına karşı en onurlu ve görkemli direnişi verme konusunda her daim görevlerini yerine getirmiştir. Teslim alma politikalarına karşı her yerde ve her koşulda direnilebileceğini bir kez daha iradeleriyle ortaya koymuşlardır.

Esir alınan Kürt tutsaklar ve siyasetçiler 54 gündür başta Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrittin sonlandırılması, cezaevlerinde tutsaklara dayatılan onur kırıcı uygulamaların son bulması ve cezaevleri şartlarının düzeltilmesi için açlık grevlerini sürdürmektedirler. Her geçen gün onlarca tutsak destek vererek açlık grevlerini büyütülmektedir. Açlık grevine ilk başlayan Şakran Cezaevi’ndeki tutsaklar, yaşamlarını tehdit edecek aşamayı geçmiştir. Şimdiden birçok tutsağın yaşamı riskli aşamayı geride bırakmıştır.

Cezaevlerindeki eylemler sahiplenilmez ve AKP’nin bu kirli politikalarına karşı her alanda güçlü bir direniş geliştirilerek geri adım attırılmazsa hiç görmek istemeyeceğimiz sonuçlar yaşanabilir.

İl ve ilçelerimiz beklemeden ve zaman kaybetmeden açlık grevleri direnişinde istenmeyen sonuçlar yaşanmadan en güçlü demokratik eylem ve etkinlikleri tüm yapılarımızla planlayarak hemen hayata geçirmelidir. Eylem ve etkinlikler tutsak arkadaşların talepleri karşılanıp açlık grevi eylemleri son bulana kadar yaygınlaştırılarak devam ettirilmelidir."