Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Hukuk Komisyonu, belediyelere atanan kayyumların iptaline ilişkin Diyarbakır Adliyesi’nde belediye eş başkanları adına Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruda bulunan avukatlar daha sonra DBP Genel Merkezi’ne geçerek konuya ilişkin açıklama yaptı. Burada konuşan DBP Hukuk Komisyonu Üyesi Gülay Koca Öztürkoğlu, partilerine yönelik saldırılara dikkat çekerek, birçok üye ve yöneticilerinin tutuklu olduğunu hatırlattı.

Öztürkoğlu, DBP’nin siyaset dışı bırakılmak istendiğini ve bununla birlikte 25 belediyeye kayyum atandığını belirtti. Olağanüstü Hal (OHAL) ile atanan kayyumların meşrulaştırıldığını söyleyen Öztürkoğlu, bunun aynı zamanda hukuka aykırı olduğunu savundu.

‘BAŞVURULAR DEVAM EDECEK’

Hukuksal mücadelelerinin devam edeceğini kaydeden Öztürkoğlu, atanan kayyumlar ile belediye eş başkanlarının bireysel hak gaspına uğradığını bu nedenle de AYM’ye eş başkanlar adına bireysel başvuruda bulunduklarını aktardı. Aynı zamanda idari işlemler için de başvuruların olacağı bilgisini paylaşan Öztürkoğlu, başvuruların devam edeceğini yineledi.

SONUÇ ALINAMAZSA AİHM’E BAŞVURULACAK

Bugün ilk olarak Dargeçit ve Nusaybin belediye eş başkanları adına bireysel başvuruda bulunduklarını ifade eden Öztürkoğlu, daha sonra partileri adına kurumsal başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Öztürkoğlu, hukuksal mücadelenin devam edeceğini ve sonuç alınmadığı takdirde ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracakları bilgisini paylaştı.

Kaynak: DİHA