DBP, Parti Meclisi (PM) ve MYK’nın Diyarbakır’da iki gün süren toplantısından sonra basın açıklaması yaptı. DBP Eş Genel Başkanı Yüksek, son 3 ayda yoğun saldırıyla karşılaştıklarını söyledi. Yüksek, “39 belediye başkanımız görevden alındı. 16’sı tutuklu. 50 encümen üyemiz görevden alındı” dedi.

Yüksek, şöyle devam etti:

“Bu ülkede başkanlık sistemini tartışmak serbest, demokratik özerkliği tartışmak yasak. Neden yasak, tutuklanan belediye başkanı arkadaşlarımızın tamamı demokratik özerklikle ilgili herhangi bir kelam ettiği için. Peki, bu ülkede biz nasıl bir rejim olması gerektiğini tartışamayacak mıyız? Sadece AKP mi tartışacak?”

‘KATLİAMLARI MEŞRULAŞTIRAN SÖYLEM KABUL EDİLEMEZ’

“Kimi HDP milletvekilleri dahil olmak üzere demokrat olarak geçinen aydın yazarlar çevreler dahil olmak üzere, şu ana kadar seçim sonuçları ve bu yaşanan süreçle alakalı, halkın geliştirdiği mücadeleyle alakalı olarak, ortaya koydukları kimi tutumları doğru bulmuyor, kabul etmiyoruz. AKP’nin uyguladığı savaş politikalarını görmeden, uyguladığı baskı politikalarını görmeyip, bunu anti-demokratik değerlendirmeyip, halkın demokratik özerklik, öz yönetim çerçevesinde mücadele etmesini, seçim sürecini etkileyen faktör olarak, değerlendirilmesi büyük yanılgıdır. Bu bir manipülasyondur, AKP’nin psikolojik savaş yöntemidir ve birçok kesimin de bu psikolojik savaş yöntemine geldiğini görmekteyiz. Doğru olan halkın yanında olmaktır. Halk yerel demokrasi istiyor, diktatörlüğü karşı, yerel demokrasi geliştiriyor. Birileri de çıkıp, halkı suçlayacak. Böyle bir şeyi kabul edemeyiz. Bunu söyledikten sonra kimse kendine demokrat diyemez. Halkın yanında olmak yerine, devletin şu anki katliamlarını meşrulaştırmak üzere söylem kabul edilemez.”

‘DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ HER YERDE ANLATACAĞIZ’

“Çok kapsamlı bir hamle sürecine gireceğiz. Demokratik özerkliği her yerde anlatacağız. İllerde, ilçelerde, köylerde, kasabalarda halklara inançlara toplumun tüm kesimlerine demokratik özerkliği anlatacağız. Ne olduğunu ne olmadığını bu çarpıtmaları bu manipülasyonları ortadan kaldırmak istiyoruz.”

‘SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMİ BAŞLATACAĞIZ’

“Sivil itaatsizlik eylemleri başlatacağız. Gürültü çıkarma kontak kapatma ışık söndürme benzeri her gece uygulanacak savaş politikalarına tepki olarak uygulanacak sivil itaatsizlik eyleminde bu süreçte devreye koyacağız. Onları da sokaklardayız. Direniyoruz ve yasakları tanımıyoruz sloganıyla.”

AYNA: SAVAŞI AKP BAŞLATTI

DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna ise, “Asla unutulmaması gereken en önemli şey savaşı haziran seçimleri öncesi AKP başlattı” ifadelerini kullandı.