Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Hukuk Komisyonu, siyasetçilere yönelik operasyonlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

DBP hukuk komisyonu adına konuşan Avukat Feride Laçin, “24 Temmuz’dan bugüne kadar 21 belediye eşbaşkanımız tutuklanmış, 29 belediye eşbaşkanımız görevden uzaklaştırılmış, 4 belediye meclis üyemiz tutuklanmış, 23 belediye meclis üyemiz görevden alınmış, 7 belediyemizin iş makinelerine el konulmuştur.” dedi.

‘OHAL REJİMİ UYGULANIYOR’

DBP Hukuk Komisyonu üyesi avukatlar, Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki partinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Komisyon adına açıklamalarda bulunan Avukat Feride Laçin, “Bilindiği üzere 24 Temmuz 2015 tarihinden itibaren başlayan haksız ve hiçbir yasal dayanağı olmayan valiliklerce ve kaymakamlarca İl Özel İdaresi Kanunu’na dayanılarak 52 kez verilen sokağa çıkma yasakları kesintisiz hale dönüştürülmüştür. Adı konmamış bir sıkıyönetim ve olağanüstü hal rejimi uygulanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Tüm bir ilçe ve şehir cezaevine dönüştürülmüştür. Su, elektrik, gıda, sağlık, eğitim gibi temel insani ihtiyaçların hiç birisi karşılanmamaktadır.” ifadelerini kullanan Laçin, güvenlik güçlerinin işgal ordusu gibi hareket ettiğini söyledi.

Laçin, şunları söyledi: “Yönetmelik çıkarılarak asker, polis ve Özel Harekat timlerine cumhuriyet savcılarının karşısına çıkmaktan korkmayın denmektedir. 24 Temmuz 2015 ile 21 Ocak 2016 tarihleri arasında 17 ilçede 52 kez kesintisiz sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.

Şu anda elde ettiğimiz verilere göre 65’i çocuk, 44’ü kadın, 44’ü altmış yaş üstü olmak üzere 259 sivil yurttaşımız katledilmiştir. Askeri sevkiyatlar ve hükümetin sertleşen söylemleri sonucu can kayıpları katlanarak artmıştır.

Tankların yerleşim alanlarında kullanılmaya başlanması sonucu 40 yurttaşımız evlerinin sınırları içerisinde katledilmiştir. AİHM’in tedbir kararlarına ambulansların yaralı yurttaşları bulundukları yerlerden almalarına müsaade edilmemiş, yalnızca 23 kişi bu şekilde engellemeler sonucunda hayatını kaybetmiştir.

Yurttaşlarımız katledildikten sonra dahi cenazelere yönelik saldırılar gerçekleşmiş, gömülmelerine izin verilmemiş, işkence ve kötü muameleye maruz kalmışlardır.

Bu nedenle tüm bu hukuk dışı uygulamalara maruz kalan yurttaşlarımızın ulusal ve uluslararası hukuk yollarına başvurabilmesi, faillerin yargılanması için DBP olarak partimizin il ve ilçe teşkilatlarındaki hukuk komisyonlarına, İnsan Hakları Derneği ve Mezopotamya Hukukçular Derneği ve bölge barolarına başvurmaları çağrısında bulunuyoruz.”

(Kaynak: İMC)