TBMM’de, bütçe görüşmelerinde ırkçılık tartışması yaşandı. İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçeleri görüşülürken, “terörle mücadele operasyonları” adı altında Kürt illerinde sürdürülen abluka ortamında çekilen ve üzerinde “Ermeni p..leri” yazılı duvar fotoğrafını gösteren HDP milletvekili Garo Paylan, “Bunu yalnızca güvenlik güçleri yapmıyor maalesef” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, HDP’yi eleştirirken, “Ermeni çeteler gibi Rusya’yla işbirliği yapıyorlar” sözlerine değinen Garo Paylan, Davutoğlu’nun bu söylemle Ermenilerin başına ne geldiğini hatırlatarak Kürtlere “aba altından sopa göstermek istediğini” söyledi.

Paylan konuşmasında, “Bugün Türkler de DAEŞ/IŞİD’e katılıyor. Ben “Türk çeteleri” desem nasıl bir ırkçılık yapmış olurum, mümkün mü? Sayın Başbakan açıkça ırkçılık yapmıştır” dedi.

Habertürk’te yer alan habere göre, AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “nefret suçu işleyenin aslında Paylan olduğunu” iddia ederek Davutoğlu’nu savundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 27 Şubat 2016’da Bingöl’de yaptığı konuşmada HDP’yi eleştirirken, “Ermeni çeteler gibi Rusya’yla işbirliği yapıyorlar. Gidip Moskova’da temsilcilik açıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye resmi tarih tezine göre, 1915 Ermeni Soykırımı’na “gerekçe” ve “savunma argümanı” olarak lanse edilen “Rusya’yla işbirliği” iddiasının bu kez HDP için yinelenmesi sosyal medya ve bazı gazetelerde tepkiyle karşılanmıştı.