Sedat Yiğit / Demokrat Haber

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gayrimüslim toplumların ruhani temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleştirilerek Yeşilköy’de yeni bir kilise yapılmasının kararlaştırıldığı açıklandı.

Davutoğlu, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde gayrimüslim toplumların ruhani temsilcileri ile yemekte bir araya geldi. Yemeğe, Ekümenik Patrik Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan, Ermeni Katolik Başepiskoposu Levon Zekiyan, Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Keldani Katolik Cemaati Ruhani Önderi Francois Yakan, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı, Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ ve Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva katıldı.

Yaklaşık olarak üç buçuk saat süren yemekli toplantıya ayrıca, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de katıldı.

Hürriyet’in haberine göre, Başbakan Davutoğlu öncelikle misafirlerini dinledi. Söz alan ruhani temsilciler, 10 yılda Türkiye’de azınlıklara bakışın değiştiğini anlatarak, daha önceki dönemlerde yaşanan olumsuzluklardan örnekler verdi.

DİASPORA’YA “GERİ DÖNÜN” ÇAĞRISI

Papaz ya da ruhban sınıfından birisinin azınlık okullarında ders vermesine izin verilmemesi, Heybeliada Ruhban Okulu’nun hâlâ kapalı tutuluyor olmasından ötürü, Türkiye’deki ruhani personel ihtiyacının karşılanması için yurtdışından gelen ruhanilere pasaport verilmemesi, verildiğinde ise en fazla altı ay süreyle verilmesi gibi sorunlar konuşuldu. 

Hükümetin yurtdışına göç etmiş olanlara, “dönün” çağrısında bulunmasından duyulan memnuniyet dile getirildi.

SÜRYANİLERE KİLİSE VAADİ

Toplantıda ayrıca, Türkiye’de el konulan kiliselerin sinema ya da farklı amaçlar için kullanılması gibi yaşanan olumsuzluklar anlatıldı.

İskenderun’da el konularak erotik filmlerin gösterildiği bir sinemaya dönüştürülen Ermeni Kilisesi’nin Ermeni toplumuna iade edilmesi, son dönemdeki olumlu gelişmelere örnek olarak gösterildi. Toplantıda, Türkiye tarihinde ilk kez yeni bir kilisenin inşa edilmesi kararı alındığı da açıklandı. Buna göre, Süryani cemaati tarafından İstanbul Yeşilköy’de yeni bir kilise yapılacak. Devlet de kilisenin arazisini tahsis edecek.

EDİRNE VALİSİ’NE ÖRTÜLÜ ELEŞTİRİ

Başbakan Davutoğlu, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in Edirne’deki sinagogun restore edilmesine ilişkin tepkiye neden olan açıklamasına örtülü bir şekilde değinerek, gayrimüslim cemaatlerden bahsedilirken, “başka bir ülke” ile bir bağ varmış gibi değerlendirmeler yapıldığını, bunun yanlış olduğunu, “bu masada bulunan herkesin Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit, öz vatandaşları” olduğunu ifade etti.

Vali Şahin, Edirne’de yenileme çalışmaları devam eden sinagog hakkında 22 Kasım 2014’te yaptığı açıklamada, “Mescid-i Aksa’nın içinde savaş rüzgarları estiren o eşkıya kılıklı insanlar Müslümanları katlederken, biz de onların sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların burada mezarlıklarının çevresini değiştiriyoruz, projelerini Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderiyoruz. Bizim yaklaşımımız nerede onların yaklaşımı nerede” demişti.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, Vali Şahin’in suç işlediğini belirterek, yaptığı kin ve düşmanlığa sevk edici konuşması nedeniyle istifa etmesi veya görevden alınması talep etmişti. Vali hakkında herhangi bir işlem yapılmazken, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ve bir grup aydın, yayımladıkları ortak bildiriyle durumu protesto ederek kınadıklarını açıklamıştı.

(Demokrat Haber)