Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'terör örgütü yöneticiliği' suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Davutoğlu’nun başarısız bir kitap yazsa da önemli bir akademisyen olduğunu ama siyasetçi olarak tam bir fiyasko olduğunu savunan Demirtaş, Davutoğlu’nun çözüm sürecine asla inanmadığını savunarak, “Tam savaş rantçılığı yapmış çözüm sürecinin bitirilmesine katkı yapmıştır” demişti.

Davutoğlu’nun Kürt halkına eşit bakış açısına sahip olmadığını savunan Demirtaş, “Davutoğlu, Neo-Osmanlıcı üst emperyal devlet örgütlenmesi kafasında kurmuş basiretsiz bir siyasetçidir. Kürt halkına eşit bir bakışı yoktur. Tam savaş rantçılığı yapmış çözüm sürecinin bitirilmesine katkı yapmıştır” suçlamasında bulunmuştu.

Demirtaş'ın sözlerine yanıt eski Başbakan ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Davutoğlu, İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesinin düzenlediği ‘Duruş Konuşmaları-Bilgi, Bilinç, Ahlak’ konulu konferansta Demirtaş'ın ismini anmadan, "Cumhurbaşkanlığımız ve Milli Güvenlik Kurulu ile gerekli istişareyi yaptıktan sonra terörle mücadeleyi tekrar başlatmak zorunda kaldık" dedi.

Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri sonrasında AKP olarak Mecliste çoğunluğu sağlayamadıkları için "bunlar (HDP) iyice şımardı" sözünü kullanarak, şöyle devam etti:

"Ceylanpınar’da 2 polisimizi şehit ettiklerinde bir sınırı geçtiklerini iyice anlaşıldı. 23 Temmuz’da benim Başbakanlığımda olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Cumhurbaşkanlığımız ve Milli Güvenlik Kurulu ile gerekli istişareyi yaptıktan sonra terörle mücadeleyi tekrar başlatmak zorunda kaldık."

Hendek ve sokağa çıkma yasakları için ise Davutoğlu ‘Sur’u yapısına uygun inşa edin’ talimatı verdiğini belirterek, “Restorasyon çalışmaları için buraya geldiğimde arkadaşlara talimat verdim. Sur’u bütün tarihi mekanlarını özenle koruyarak, gözü rahatsız eden tek bir şey inşa etmeden tekrar yapacağız. Ben Toledo örneğini verdiğimde alçaklar hemen farklı yerlere çektiler. Hâlbuki dünyanın kültür mirasını bilenler bilir ki en iyi kurulmuş şehirlerden biridir. Onun da bir Sur'u var içinde. Diyarbakır’ın özellikle tarihi mekanları. İnşallah buradan çıkıp tek tek gezeceğim. Yanlış bir şey görürsem de bu benim üzerime emanettir ilgili arkadaşlara söyleyeceğim. Diyarbekir’e bir nebze zarar gelsin vicdanımız el vermez. Eğer varsa yanlış yapılan bir şeyler ileteceksiniz. Bu şehri koruyacağız. Taşını, toprağını, maneviyatını koruyacağız. Buraya modern mimari adına, özellikle Sur ve tarihi Diyarbakır’a herhangi bir şey yapılmasına rıza göstermeyiz. Yüksek binalar yapılmasına rıza göstermeyiz. Ve yine uçakla inildiğinde, bakıldığında Diyarbakır surları, içindeki kalp görüntüsü mutlaka muhafaza edilecek” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ahval