CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sosyal medyadan paylaştığı videoyla başörtüsüne ilişkin attığı adım sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan el yükselterek anayasa çağrısında bulunmuştu.

Tartışmalar 'referandum'a kadar uzanmıştı. Son olarak ise AK Parti, başörtüsünü de içeren anayasa teklifini Meclis'e getirmişti.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'ndan mevcut tartışmalara ilişkin yeni açıklamalar geldi. Gelecek Partisi'nin üçüncü kuruluş yıl dönümünde bir grup gazeteciyle bir araya gelen Davutoğlu'nun açıklamalarını T24'ten Murat Sabuncu aktardı.

AKP'nin anayasa teklifinin Meclis'ten "referanduma gerek duymayacak bir oy ile" geçmesi gerektiğini belirten Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, "Meclis'ten hayır çıkmaz. İYİ Partili, CHP'li vekiller alana indiğinde 'ben başörtüye hayır demedim' demek ister. 400'ü aşan bir milletvekiliyle anayasa maddesi kabul edilirse bu sefer de biz çıkar deriz ki, bu şeref sayın Kılıçdaroğlu'na ait" dedi.

'BU ŞEREF SAYIN KILIÇDAROĞLU'NA AİT' DERİZ'

Davutoğlu, AK Parti'nin teklifinin Meclis'ten "referanduma gerek duymayacak bir oy ile" geçmesi gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Meclis'ten hayır çıkmaz. Neden çıkmaz biliyor musunuz? İYİ Parti hatta CHP'li milletvekillerinin çoğu İç Anadolu, Karadeniz milletvekilleri alana indiğinde 'ben başörtüye hayır demedim' demek ister. Çünkü seçim ortamı. 400'ü aşan bir milletvekiliyle anayasa maddesi kabul edilirse bu sefer de biz çıkar deriz ki beş parti, CHP dışındaki, bu şeref sayın Kılıçdaroğlu'na ait."

'ERDOĞAN'IN TEMİNAT VERMESİ LAZIM'

Anayasa teklifinin Meclis'ten doğrudan geçmesi için 400 oy gerekli. Erdoğan'ın 400 oyu bulmasına rağmen referanduma götürme talebi olması durumuna ilişkin Davutoğlu, "İşte o zaman bak o zaman başta ben olmak üzere o muhafazakâr kitleler nezdinde Tayyip Erdoğan'ın bu iki yüzlü tutumunu öyle deşifre ederiz ki biz o zaman bunu alanlarda bas bas bağırarak söyleriz. Meclis'in kabul ettiği bir şeyi hele hele Kuran hükmü olan bir şeyi referanduma götürerek insanların inanç ve inançsızlık noktasına getirmesinin vebalini sen taşır mısın diye bunu işleriz. Ve şimdi de size yaptığım bir çağrı olarak söyleyeyim, yarın da bunu söyleyeceğim. Tayyip Erdoğan şu anda çıkıp şunu söylemeli. Bunu yazmanızı da rica ediyorum. 400'ü aşması halinde referanduma götürmeyeceğim diye teminat vermesi lazım" dedi.

'KILIÇDAROĞLU SÜRECİ DOĞRU YÖNETECEK'

Davutoğlu, anayasa teklifindeki 'aile düzenlemesi'ne ilişkin ise şunları söyledi:

"Bu maddeye belki reşit erkek ve reşit kadının evliliğinden oluşur aile denmesi, bu çocuk evlilikleri konusunda bir tedbir mahiyetinde de anayasada, bir anayasal tedbir mahiyetine de dönüşebilir. Bu tür teklifler olabilir. Ama özü itibarıyla ne tavır alınacağı önemli. Ben sayın Kılıçdaroğlu'nun kendi başlattığı ve doğru olarak yürüttüğü süreci yine doğru yönetecek kanaatindeyim."

'HEM DE TEPE TEPE KULLANILIR'

Erdoğan'ın başörtüsüne ilişkin anayasa teklifini 'kendi siyasi hanesine yazması' hakkındaki yorumu sorulan Davutoğlu, şunları söyledi: "Şu anda belli bir eğitim üzerindeki başörtülü kadınların çoğu iktidardan o kadar rahatsız ki. Belli eğitim altında olanlar da yani fakir başörtülü kadınlar da filesini dolduramıyor. Bu onların tercihlerini eskisi kadar etkilemiyor. Ama eğer hayır denirse etkilenir. Evet demesi şuraya veya buraya ona bir getiri sağlamayacak. Ama hayır denirse bu kullanılır. Hem de tepe tepe kullanılır. Evet demesinin ben ona getiri sağlayacağını düşünmüyorum. Biz de çıkar deriz ki bu doğru bir inisiyatiftir sayın Kılıçdaroğlu'nun yaptığı. Bunu söyleriz ve inandırıcı da oluruz. Erdoğan kendisini reis olarak tanımlattı. Ama benim o toplum üzerindeki kastım dini hoca değil tabii ama hoca etkinliğimi yok edemedi. O yüzden bu kadar rahatsız eden durum şahsen bize dönük olarak gösterilen. Biz de çıkar deriz ki o mücadeleyi biz de verdik, hepimiz verdik. Ve bu mücadelenin bugün özgürlüğe gelmesindeki en önemli pay sayın Kılıçdaroğlu'nun teklifindedir deriz ve bunu inandırırız. Bunu deme meşruiyetimiz de var gücümüz de var. Sayın Erdoğan'ın aklına bile gelmeyecektir o diyebiliriz, bunu anlatırız."