Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Altılı Masa’ya yönelik eleştirileri ve gündemi değerlendirdi.

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı” açıklamasının ardından başlayan tartışmalarla ilgili, “Sayın Erdoğan, Bahçeli ellerine kına yakmasınlar. Kına için çok erken. Kınayı seçimde biz yakacağız” dedi.

Davutoğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HDP’nin hazine yardımı hesaplarına bloke koyması ile ilgili de MHP lideri Devlet Bahçeli’yi suçladı.

Davutoğlu, “Bütün erkler Bahçeli’de mi toplandı? Yargı erki onda, cezalandırmalara da kapatmalara da bakıyor” dedi. Davutoğlu, “Bahçeli kendi partisi dışında her partiyle ilgileniyor. İşine baksın” ifadesini de kullandı.

“TOPLANTI ÖNCESİNDE İKİNCİ TUR YAPILACAK”

Altılı masanın 26 Aralık’taki liderler zirvesine ev sahipliği yapacak olan Gelecek Partisi’nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, T24’ten Eray Görgülü’nün gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Toplantı öncesinde liderler arasında ikinci tur görüşmeler yapılacağını açıklayan Davutoğlu, üzerinde uzlaşılması beklenen ortak hükümet protokolü ile ilgili şunları söyledi:

“Liderler zirvesi ile ilgili son toplantıda iki konunun tamamlanması kararını aldık. Birisi geçiş süreci yol haritası. Birisi de ortak hükümet programı gibi ortak politikalar metni. Bunların komisyonu da sürekli çalışıyor. Çalışmalar sürerken, belli aşamalarda liderlere danışılması gereken hususlar var. Bizim ev sahipliğinde yapacağımız toplantıya kadar bunların tamamlanması için arada bir görüşme daha yapıldı. O zaman kadar bitmiş konuları bir gözden geçirelim diye karar verdik.

Dolayısıyla ilk turda, görüş ayrılıkları olan komisyon içinde uzlaştırmak için yaptığımız bir turdu. Ancak Ekrem İmamoğlu olayı olunca yarıda kesildi. Nitekim sayın Babacan ve Sayın Uysal’la görüşmeden İstanbul’a gitmek durumunda kaldık hep beraber. Dolayısıyla yarın Sayın Uysal'la görüşeceğim. Perşembe günü, Sayın Babacan'la görüşüp, şu ana kadar ki konulardaki, ihtilafları çözüme kavuşturacağız mümkün olduğu kadar. Sonra çalışmalar devam edeceği için bitmeden yani toplantıdan önce bir tur daha atacağız. Bir sebebi de Sayın Karamollaoğlu'nun sağlık durumu nedeni ile net tarih tespit edemediğimiz için. Sağlık durumuna göre ikinci bir tur yapmaya ihtiyaç olabilir diye düşündük.”

AŞILAMAYACAK SORUN YOK ARAMIZDA

Davutoğlu, hükümet protokolünün 26 Aralık’taki toplantının ardından tamamlanıp tamamlanmayacağı ile ilgili de şu ifadeleri kullandı:

“Büyük ölçüde tabii. Arkadaşlarımızın yaptığı planlama bu hafta sonu bütün başlıklarda görüşmeler tamamlanacak. Sonra o tamamlanmış metinleri ben liderlere götüreceğim bakın şu konular tamamlandı, şuralarda görüş ayrılıkları var diye. Bunlar da çok büyük maddeler değil. Onları konuşacağız aramızda ve toplantıya bizim ev sahipliğimizde davet etmiş olacağız.”

Davutoğlu, hükümet protokolünün içeriğine ilişkin de şu bilgileri verdi:

“EYT ile ilgili ne yapılacağı, enflasyon hedefleri, istihdamla ilgili nasıl çözüm yolları bulundu? İşsizlik sorunu nasıl çözülecek? Bunlar somut noktasal çözümler olacak. Şunu şunu yapacağız gibi. Aslında somut önerilerimiz ilk açıkladığımız temel ilkeler metninde vardı. Ama şimdi politika önermeleri olacak. Yani tarımda şunları, sanayide şunları yapacağız. Dış ticareti artırmak için, kuru kontrol etmek için şunları yapacağız diye tek tek maddeleştirilmiş çok kapsamlı bir program olacak.” Davutoğlu, ihtilaflı maddelerde uzlaşı sağlanıp sağlanamayacağı ile ilgili de “Kesinlikle sorun yaşamayacağız. Kesinlikle. Hiç öyle aşılamayacak sorun yok aramızda” dedi.

“ERDOĞAN’LA BAHÇELİ ELLERİNE KINA YAKMASINLAR”

Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın olası adaylıkları ile ilgili yapılan açıklamalara ilişkin dile getirdiği “Bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı” ifadesinin üzerine iktidar tarafından altılı masaya getirilen eleştirileri de yanıtladı.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Bunlar olur bazen, böyle bilinçli olmaksızın bir plan olmaksızın da yanlış anlaşılmalar olabilir. Biz bunu masada oturup konuşuruz. Hiç kimse buradan kendisine paye veya bu masanın dağılacağı gibi bir vehme kapılmasın. Sayın Erdoğan'la, Sayın Bahçeli ellerine kına yakmasınlar. Kına için daha çok erken. Kınayı seçimde biz yakacağız.”

“BÜTÜN ERKLER BAHÇELİ’DE Mİ TOPLANDI”

Davutoğlu, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin hazine yardımlarına bloke konulmasını talep etti. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine de şöyle devam etti:

“Siyasi partilerle ilgili kapatılması ya da belli müeyyideler uygulanması hukuki bir konudur. Buna Sayın Bahçeli karar veremez. Sayın Bahçeli son dönemde her konuda kararı o veriyor. Yargı makamı o. Eylem makamı o. Cezalandırma makamı o. İşaret ediyor, marketler taşlanıyor. İşaret ediyor, yargı öyle veya böyle karar veriyor. Bazı isimlerin dışarı çıkması için işaret ediyor. Bir dakika bütün bu erkler Sayın Bahçeli'de mi toplandı? Bütün yasama erki onda. Hangi kanun çıkacak, af çıkacak o karar veriyor. Yargı erki onda, cezalandırmalara da bakıyor. Kapatmalara bakıyor. Şurası kapansın, burası kapansın, yürütme erki de zaten onda. Böyle bir şey olmaz. Sayın Bahçeli, bir partinin genel başkanıdır. Ama kendi partisi dışında her partiyle ilgileniyor maşallah. Kendi partisi dışında her partiyle ilgileniyor. İşine baksın. Herhangi bir partiyle ilgili hukuki bir süre işleyecekse de o hukuk mantığı içinde işletilir."