Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun başkanlığındaki 12 kişilik heyeti kabul etti. Görüşme yaklaşık 4 saat sürdü.

 

Bilindiği gibi Türkiye’nin arkasında durduğu Suriye Ulusal Konseyi ağırlıklı olarak Müslüman Kardeşler’e dayanıyor. Suriye’deki Nusayri, Kürt, Ermeni ve diğer kesimlerin temsil edilmediği Suriye Ulusal Konseyi Türkiye’nin yoğun çabaları ile AB ve diğer ülkeler tarafından da Suriye’nin meşru temsilcisi olarak tanınmaya başlandı. Bu haliyle muhalefeti ve Suriye’deki toplum kesimlerini kapsamayan, Esad’ın gitmesi olasılığı sonrası etnik ve dini temizlik kaygılarına neden olan Suriye Ulusal Konseyi'nin, dış desteklere rağmen başarılı olamayınca genişletilmesi gündeme geldi.

 

Conrad Oteli'nde gerçekleşen ve yaklaşık 4 saat süren basına kapalı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Galyun, ''Askeri yardımların koordinasyonu için bir temsilcilik konusunu konuştunuz mu?'' sorusunu, ''Hayır, insani yardım konusunu konuştuk'' şeklinde yanıtladı.

 

Özgür Suriye Ordusu ya da Türkiye tarafından askeri bir yetkilinin yer almadığı, tamamen sivil yetkililerin hazır bulunduğu toplantıda siyasi konuları tartıştıklarını söyleyen Galyun, Bab-ı Amr'daki çatışmaların ardından oradaki insanların durumlarını ve ihtiyaçlarını ele aldıklarını iddia etti.

 

Galyun, ''Suriye halkı şu anda hem insani, hem gıda, hem ilaç anlamında büyük yardımlara ihtiyaç duyuyor. Bu konuda Suriye halkının Türkiye'den, Türk halkından, Türk hükümetinden çok büyük beklentileri var. Özellikle bunları dile getirdik'' dedi.

 

''BU TÜR KONULAR ASKERLER ARASINDA KONUŞULUR’’

Suriyeli muhaliflere yapılacak silah yardımlarının koordinasyonu için bir büro açmayı düşünüp düşünmedikleri konusundaki soruya karşılık ise Galyun, ''Şu anda askeri işbirliği ya da askeri malzemeleri temin için bir ofis açmayı planlamıyoruz. Bizler Türkiye'de, Türkiye'deki yetkililerle koordinasyon amacıyla bir ofis açmayı planlıyoruz'' şeklinde konuştu.

 

Davutoğlu ile görüşmelerinde askeri bir konu tartışmadıklarının iddia eden Galyun, ''Bu tür konular askerler arasında konuşulur'' dedi.

 

''Dün bir askeri büro kurulacağına ilişkin bir açıklamanız vardı'' hatırlatması üzerine ise Galyun, ''Bu, Özgür Suriye Ordusuna yardımları koordine etmek için istişari bir büro olacak. Bu, Suriye'yi ilgilendiren bir konudur. Zaten bunu konsey üyeleri arasında konuştuk'' ifadelerini kullandı.

 

AB'nin, Suriye Ulusal Konseyini, Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanıması konusunda da Galyun, ''Bu çok iyi bir açıklama ve uluslararası toplumun tüm üyelerini bu örneği izlemeye davet ediyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

 

Galyun, Davutoğlu ile görüşmelerinde herhangi bir karar alınmadığını, bunların istişari görüşmeler olduğunu belirterek, Türkiye'nin kendilerine insani açıdan çok yardımları olduğunu söyledi.

 

TÜRKİYE'NİN SURİYE POLİTİKASINI ANLATTI

Dışişleri kaynaklarından alınan bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmede Türkiye'nin Suriye politikasını anlattı.

 

Tunus toplantısı sonrası değerlendirildi ve Davutoğlu, Suriye'de hayatını kaybedenler için derin üzüntüsünü duyduğunu iddia etti.

 

Suriye'nin Türkiye için önemini ifade eden Davutoğlu, etnik ve dini temelli siyaset arzulanmadığını iddia etti. Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin diplomatik alandaki çalışmaları ve son olarak Cenevre'de İnsan Hakları Komisyonuna sunduğu ve kabul edilen karar hakkında bilgi verdi.

 

Türkiye'nin açık kapı politikasının süreceğini, Hatay'daki kamplarda bulunan ‘misafir’lere desteğinin devam edeceğini aktaran Davutoğlu, ''Suriye halkına evimiz, kapımız açık kalacaktır'' ifadelerini kullandı.

 

SURİYE ULUSAL KONSEYİ’NİN GENİŞLETİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Toplantıda, İstanbul'da gerçekleştirilecek Suriye'nin Dostları Grubu toplantısı da ele alındı, Suriye'deki, bölgedeki ve uluslararası plandaki gelişmeler ve durum hakkında görüş alışverişi yapıldı.

 

Suriye Ulusal Konseyi heyeti ise ülkedeki durum hakkında bilgi verdi ve uluslararası camianın daha fazla yardımını ve ilgisini istedi.

 

Özellikle insani yardıma duyulan ihtiyacı vurgulayan heyet üyeleri, Ulusal Konseyin genişletilmesini öngördüklerini söyledi.

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da Ulusal Konseyin, her etnik ve dini kesimden temsilcileri barındıracak şekilde genişletilmesinin yararlı olacağını söyledi ve kimsenin dışlanmaması gerektiğini belirtti.

 

Davutoğlu, Türkiye'nin yardıma devam edeceğini ve diplomatik temasların süreceğini söyledi.