Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, düşürülen Rus uçağının pilotunun cenazesinin Türkiye'ye teslim edildiğini açıkladı.

Mülteci krizinin ele alınacağı AB-Türkiye zirvesi için Brüksel'e giden Davutoğlu, "Rus pilotun cenazesi, gece saat 01.00 itibarıyla sınırımızda bize teslim edildi. Biraz sonra Rus askeri temsilci de Hatay'a hareket edecek ve cenaze Rusya'ya teslim edilecek" dedi.

Radikal’de yer alan habere göre Başbakan Davutoğlu, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik yaptırım kararlarıyla ilgili bir soruya ise, "Hem uluslararası hukuk açısından gayrimeşrudur hem de Türkiye-Rusya arasındaki dostluk açısından doğru değildir" diye yanıt verdi.

Davutoğlu, "Bu ihlâl Türkiye’nin sadece kendi sahasını savunma amaçlı yaptığı bir eylemdir, Türkiye açısından bir görevdir. Kasıt ve hedef Rusya değil. Hangi uçak olursa olsun aynı tavır sergilenirdi. Sorumluluğu Türkiye tarafına atmaya yönelik çabalar geçersizdir, doğru değildir. Türkiye hava sahasını daha önce de defalarca ihlâl edenlerin kendisini sorgulaması icap eder. Açıklamalar kabul edilebilir değil. Türkiye - Rusya ilişkileri karşılıklı çıkar ilişkisine dayanıyor. Rusya yetkililerinin tüm bunları göze alıp soğukkanlı biçimde bir tavır sergilemesini beklemek en doğal hakkımız. Türkiye tek taraflı olarak Rusya'dan ekonomik çıkar elde etmiyor. Rusya'nın da çıkarları var" dedi.

Başbakan, "Önceliğimiz Rusya ile iletişim kanallarını açık tutmak ve benzer olayların yaşanmaması için Suriye’deki operasyonlarda koordinasyon sağlanmasıdır. İki farklı koalisyonun operasyonlarında böyle bir kaza olabileceğini de bu olay ortaya koydu. ABD öncülüğündeki koalisyon ve Rusya. Eğer DEAŞ’a karşı mücadele ediliyorsa, iki koalisyon da ortak tavırda buluşmalı" ifadesini kullandı.

Davutoğlu ayrıca, Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmelerle ilgili olarak yarın da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşeceğini söyledi.