Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Çırağan Sarayı'nda görüştü. Yaklaşık 30 dakika süren görüşme sonrası Davutoğlu ve Zarif, ortak basın açıklamasında bulundu.

Geçen hafta annesi vefat eden Zarif'e başsağlığı dileyen Davutoğlu, mevkidaşını İstanbul'da ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Zarif'le yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Davutoğlu, "Cumhurbaşkanlığı'na başladığı gün Sayın Ruhani ve Sayın Zarif'le yaptığımız görüşmede birlikte karar almıştık. Mümkün olan en kısa periyotlarda, mümkünse her ay görüşmek ve ortak gündemimizle ilgili istişarelerde bulunmaya karar vermiştik. Son 5 ay içerisinde bunu büyük ölçüde gerçekleştirdik. Eylül ayında Birleşmiş Milletler'de bir araya geldik.

Ekim ayının son günü Sayın Zarif İstanbul'a geldi. Kasım ayında ben Tahran'a gittim. Bugün Sayın Başbakanımızla görüşmeden sonra tekrar bir araya geldik" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde İran'ı ziyaret edeceğini belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşallah Sayın Başbakanımızın bu ayın sonunda İran'a ziyaretlerini planlıyoruz. Şubat ayında da bu kez Sayın Ruhani'nin Türkiye'ye gelmesi söz konusu. Şubat ve mart ayında da Sayın Zarif'i ülkemizde ağırlayıp, Türkiye, İran, Azerbaycan üçlü toplantısını yapmayı planlıyoruz. Dolayısıyla dışişlerimizle çok tempolu ve süreklilik arz eden süreç işliyor. Bundan çok büyük memnuniyet duyuyoruz."

Bugün Zarif ile yaptıkları görüşmelerde ele aldıkları konulardan bahseden Davutoğlu, "Görüşmelerimizde hem ikili konuları hem de bölgesel konuları ele aldık. İkili bağlamda önemli bazı kararlar aldık. Türkiye ile İran arasında diğer komşu ülkelerde olduğu gibi, 'Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi' kurulması kararı aldık. İnşallah bunun hazırlıklarını Başbakanımızın ziyaretine kadar tamamlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu, önümüzdeki hafta Karma Ekonomik Komisyon toplantıları için iki ülke ekonomi bakanlarının da bir araya geleceğini söyledi. Önümüzdeki ay Türkiye ve İran enerji bakanları arasında da bir istişarenin planlandığına dikkati çeken Davutoğlu, önümüzdeki günlerde çok farklı anlamda iki ülke arasında yoğun temaslar olacağını vurguladı.

Türkiye ile İran arasında ticaretle ilgili görüşmelerin de olacağına işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"İnşallah 2015 yılı içerisinde, bu seneye kadar düşüş gösteren ticaretimizin, kısa sürede 30 milyar doları, daha sonra 50 milyar doları bulmasını hedefliyoruz. Bunun için de hukuki altyapının sağlanması yönünde atılması gereken bütün adımları atacağız. Ayrıca görüşmelerimizde bölgesel konuları da ele aldık. Kasım ayında Sayın Zarif'in de diplomatik bir başarı olarak paylaştığı P5+1 - İran müzakerelerinde sağlanan anlaşmayı Türkiye büyük bir memnuniyetle karşılamıştır."

Her zaman bölgede nükleer silahlardan arınmış bir bölge anlayışının yerleşmesini ve buna paralel olarak İran'ın barışçıl nükleer programları uygulayabilmesini savunageldiklerini ifade eden Davutoğlu, üç sene önce Tahran anlaşmasını imzalarken ve şimdi de perspektiflerinin bu olduğunu vurguladı.

SURİYE KONUSU

Görüşmede, başta Suriye olmak üzere bölgedeki gelişmelerle ilgili istişarelerde bulunduklarını ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tahran ziyaretimde Suriye konusunu ele almış ve birlikte ateşkes çağrısında bulunmuştuk. Ama maalesef o günden bugüne, ateşkes çağrımıza rağmen saldırılar durmadı. Özellikle son dönemde Halep'te ve birçok bölgede yaşanan saldırılar ve açlık sebebiyle ölümlerin artması, insani bakımdan bizi ciddi bir şekilde kaygılandırıyor. Önümüzdeki dönemde Cenevre'de soruna siyasi çözüm için ciddi çabalar sarf edilecek. Bütün bu konularla ilgili İran'la görüşlerimizi açık bir şekilde paylaşıyoruz. Suriye bizim için aziz bir dost ülkedir. Suriye'de acıların sona ermesi ve Halep'te yoğunlaşan insani trajedinin bir an önce durdurulması için ne gerekiyorsa bundan sonra da yapmaya hazırız. Bu çerçevede görüşlerimizi paylaştık, bundan sonra da paylaşmaya devam edeceğiz."

Cevad Zarif, ziyaretinde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuların da ele alındığını kaydetti. Zarif, bölgedeki önemli ve etkili iki ülkenin ilişkilerini geliştirmesi, görüş alışverişinde bulunması ve yetkililer arasındaki görüşmelerin sürekli olmasının, hassas olan bölge için önemli ve gerekli olduğuna inandıklarını söyledi.

Yakın gelecekte dost ve kardeş Türkiye'nin muhterem Başbakanı'na ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacaklarını ifade eden Zarif, ziyarette, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi anlaşması, tercihli ticaret ve diğer bazı alanlarda işbirliğini öngören anlaşmaların imzalanmasını umduğunu belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin önümüzdeki aylarda Türkiye'ye yapacağı ziyaretin, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesine vesile olması dileğinde bulunan Zarif, "İran ve Türkiye'nin 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi, ulaşılabilir ve zorunlu bir hedeftir. Umarım üçüncü ülkeler, İran ve Türkiye halklarının faydasına ve bölgenin istikrarına, barışına katkısı olan iki ülkenin ilişkilerine karışmaktan kaçınırlar ve daha da gelişmesi gereken bu ilişki devam eder" şeklinde konuştu.

Zarif, Türkiye ve İran'ın, enerji, ulaştırma, ticaret, ekonomi ve diğer alanlardaki ilişkileri geliştirmeye hazır ve istekli olduğunu ifade etti.

İki ülke vatandaşlarının karşılıklı ziyaretlerini ve ikametlerini kolaylaştıracak konsolosluk işlemlerinin geliştirilmesi konusunda da görüş birliğine varıldığını anlatan Zarif, bu ziyaretlerin, İran ve Türkiye arasındaki dostane ilişkileri daha da geliştireceğine olan inancını dile getirdi.

İranlı Bakan, iki ülke halkının kültür, ekonomi, ticaret, bilim, teknik ve diğer alanlarda daha da yakınlaşmasını sağlayacak ortamın ve şartların mevcut olduğunu kaydetti.

"BÖLGESEL KONULAR ELE ALINDI"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu ile görüşmelerinde bölgesel konularda fikir teatisinde bulunduklarını anlatan Zarif, "İran ve Türkiye, bölgedeki sorunların çözülmesi, çatışma, savaş ve kardeş kavgasının önlenmesi, aşırılıkla mücadele, bölge halklarının iradesine saygı ve bölge halklarının da kabul edebileceği çözüm önerisi konusunda birçok alanda ortak görüşe sahip" ifadelerini kullandı.

İki ülkenin Suriye konusundaki görüş farklılığının her geçen gün daha da azalması için istişarenin sürdüğünü belirten Zarif, tüm Suriye halkının kabul edebileceği, çatışmaları sonlandıracak barışçıl bir çözüme ulaşmak için diğer ülkelerin de yardımcı olması gerektiğini bildirdi.

Zarif, İran ve Türkiye'nin, Suriye'de halkın iradesiyle gerçekleşecek bir çözüme ve bu ülke halkına insani konularda yardım edebileceğine olan inancını dile getirdi.

Ele alınan bir başka konunun da Irak'ta yapılacak seçimler olduğunu belirten Zarif, seçimlerin başarılı olması ve halkın iradesini yansıtması dileğinde bulundu.

Zarif, İran ve Türkiye'nin görüşlerini şeffaf ve açık bir şekilde ortaya koymasının, ortak noktalarda işbirliği yapmasının, görüş farklılığı olan konuları da sadakat, dostluk ve kardeşlikle ele almasının bölge barışı ve huzuru için önemli olduğunu vurguladı.

Konuk Bakan, sözlerini şöyle tamamladı:

"İran ve Türkiye ilişkileri, sadece ve sadece bölgenin istikrar, huzur ve barışına katkı sağlar. Hiç kimsenin de zararına değil. Herkes bu ilişkileri bu şekilde görmeli. Bu ilişkinin gelişmesi tüm bölgenin faydasınadır. Umarım bu şekilde devam eder. Ümit ediyorum ki karşılıklı ziyaretler, Müslüman ve kardeş iki ülkenin ikili ilişkilerinin daha da gelişmesine ortam hazırlar."

Toplantıyı takip eden basın mensuplarını selamlayan Zarif, annesinin vefatından dolayı başsağlığı dileyen Davutoğlu'na ayrıca teşekkür etti.

Davutoğlu ve Zarif, ortak basın açıklamasının ardından tokalaşarak basına poz verdi. Başbakan Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde İran’ı ziyaret edeceğini belirten Bakan Davutoğlu, “Şubatta da Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye’ye gelmesi söz konusu” dedi. (Sabah)