Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılan Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı’nın üçüncüsüne katılmak üzere Atina’ya giden Başbakan Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet, başkentteki ilk gününde Yunanistan’da yaşayan İstanbullu ve İmrozlu Rum temsilcilerle bir araya geldi.

Atina’daki Hilton Oteli’nde yapılan görüşmede, Başbakan Davutoğlu’na, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji Bakanı Taner Yıldız, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin Yunanistan Büyükelçisi Kerim Uraş ile Atina Başkonsolosu İsmail Sefa Yüceer eşlik etti.

İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu Başkanı Nikolaos Uzunoğlu, Genel Sekreter Nikolaos Anagnostopulos ile İmrozlular Atina Derneği Başkanı Paris Asanakis, eski başkan Konstantinos Hristoforidis ve Rum temsilcilerin katıldığı toplantıda, İstanbul, İmroz (Gökçeada) ve Bozcaadalı Rum toplumlarının gündemindeki sorunlar ele alındı.

Rum heyet, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki Ankara heyetine, Türkiyeli Rum toplumunun karşılaştığı sorunlara ilişkin detaylı raporlar sundu.

RUM TEMSİLCİLERDEN EŞİT YURTTAŞLIK VURGUSU

Heyetler arası yapılan görüşmede, çözüm bekleyen sorunlara somut öneriler getirilirken, Türkiye’nin demokratikleşme süreci ve insan hakları bağlamında ilerlemesi yolundaki önemli noktalara işaret edildi.

Toplantıda, Türkiye’deki Rum ve azınlık vakıflarının yönetim kurulu seçebilmesi önündeki engellerin kaldırılması, azınlıkların varlıklarını sürdürebilmesi bakımından hayati önem taşıyan vakıfların demokratik bir şekilde seçilmiş bireyler tarafından yönetilebilmesini sağlayacak seçim yönetmeliğinin yürürlüğe konması gerektiği ifade edildi.  

Geçtiğimiz Eylül ayında İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un İstanbul’da düzenlediği bir toplantıyla da ele alınan İmroz ve Bozcaada’daki ayrımcı uygulamalar, Atina’daki heyetler arası görüşmedeki konular arasındaydı. İmroz ve Bozcaada’ya geri dönmek isteyen Rumların önündeki engellerin kaldırılması ve adadaki Rum okulunun fiili olarak faaliyete geçirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

DAVUTOĞLU BAKANLARA TALİMAT VERDİ”

Heyetler arası yapılan görüşmenin ardından toplantının içeriğine dair açıklamada bulunan Nikolaos Uzunoğlu ve Paris Asanakis, gündeme getirilen sorunlara çözüm üretilebilmesi doğrultusunda Başbakan Davutoğlu’nun toplantıda hazır bulunan yetkili bakanlara gereken talimatları verdiğini duyurdu. Uzunoğlu ve Asanakis, Davutoğlu’nun toplantıda, azınlık vakıflarında seçim yapılmasının önündeki engellerin kaldırılacağı ve İmroz’daki Rum okulunun önümüzdeki eğitim-öğretim yılında faaliyete geçmesi konusunda taahhütte bulunduğunu kaydetti.

Düzenlenen toplantının ve Türkiyeli hükümet yetkilileri tarafından verilen taahhütlerin, Rum kurumlarının uzun süreli ve ortak çabalarının neticesi olduğunu ifade eden Uzunoğlu ve Asanakis, “Arzulanan netice, Türkiye’deki Rum toplumlunun kanunların önünde eşit ve temel insan haklarına saygı gösterilen bir ortamda yaşamasıdır” dedi.

Uzunoğlu ve Asanakis, toplantında görüşülen konuları başlıklar halinde şöyle özetledi:

             Yurtdışı veya yurtiçinde yaşayan İstanbullu Rumların, özelikle genç nesillerine yönelik bir destek programının tanımlanarak devlet tarafından desteklenerek Rum toplumuna demografik desteğin sağlanması

             Şahsi mülkiyet ve miras haklarının düzeltilmesi ve bu hakların korunması için devlet tarafından desteklenen bir rehberlik ve danışmanlık bürosunun kurulması

             Azınlık vakıflarında seçim kararnamesinin yürürlükten kaldırılarak son 24 ay zarfında seçimlerinin yapılmaması ciddi menfi bir gelişme olduğundan, elzemlikle çözülmesi gereken bir sorundur. Demokratik seçimlere alerji gösteren bazı seçilmemiş vakıf yöneticilerinin, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığının idrak edilmesi

             Tarihi Der-Saadet Rum Edebiyat Cemiyeti’nin (1862-1923) zengin arşiv ve kitaplarının Ankara’dan İstanbul’a getirilip bir araştırma kütüphanesinin kurulması

             İmroz’da (Gökçeada) Rum ortaokulunun bir an evvel açılması, Rumların İmroz ve Bozcaada’ya geri dönebilmeleri için gereken destek programının yürürlüğe girmesi.

MÜBADELEYLE GÖÇ EDENLER KONUSUNDA “ESNEK YAKLAŞIM”

Resmi temaslarda bulunmak üzere beraberinde dokuz bakanla birlikte önceki gün Yunanistan’a giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Atina’ya hareketinden önce havalimanında basın mensuplarının sorularını cevaplamıştı. Davutoğlu, bir gazetecinin, “Rumlardan adalara dönmek isteyenler var. Gelecekte böyle bir açılım olabilir mi?” sorusunu şöyle yanıtlamıştı: “Zaten Türkiye-Yunanistan arasında komşuluk ilişkisi, dostluk ve işbirliği ilişkisine dönüştükçe, mübadele sebebiyle karşılıklı olarak göç etmiş vatandaşlarımız konusunda son derece esnek bir yaklaşım benimsiyoruz. Her iki ülke olarak karşılıklı ziyaretler kolaylaştırıldı. Vize konusunda bir takım kolaylaştırmalar yapılıyor. Bizim açımızdan Türkiye yükselen bir ekonomiye sahip ve bu çerçevede Yunanistan’dan gelebilecek her türlü turizm ya da ziyaret talepleri son derece pozitif şekilde değerlendirilecektir. Ayrıca Yunanistan’la Türkiye arasında turizm çerçevesinde yapılacak işbirliği büyük önem taşıyor adalarda. Burada bir kaygı ya da tereddüt hali yok. Ne kadar çok gidiş geliş olursa biz memnuniyet duyarız.”