Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gelecek Buluşmaları Yıllık Değerlendirme Kampı Kapanışı programında konuştu.

Davutoğlu, “Türkiye’de büyük bir yangın var.  Halkımız açlık sınırında yaşamanın çilesini çekiyor. Aydınlarımız, düşünürlerimiz, yazarlarımız, akademisyenlerimiz baskılardan şikâyet ediyor. Bütün toplum yoksulluk yanında bu yoksulluğun ana sebebi olan yolsuzluklardan, nepotizmden, mülakat sisteminden şikâyet ediyor" ifadelerini kullandı.

Muhalefetin uzlaşı masasından Erdoğan ve Bahçeli’nin rahatsız olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Sayın Bahçeli de sayın Erdoğan da bundan rahatsız oldu. 6’lı masayı hafife almaya çalıştılar. Bu diyalog ve uzlaşma zeminini bozmaya gayret ettiler. Bu masa milletimize güven, gelecekle ilgili umut vermiştir” dedi.

“KİMSENİN SİZİ KORKUTMASINA İZİN VERMEYİN”

Davutoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Son dönemde 6 siyasi partinin bir araya gelerek genel başkanları olarak güçlü bir açıklamayla, parlamenter sistem önerimizi onayladık. Daha sonraki aşamalarla ilgili de önemli bir resmi milletimize takdim etmemiz sonrasında gelen tepkileri de bu çerçevede değerlendirmek lazım. O masa ortaya çıkan tabloyla milletimize şu mesajı vermiştir: Kimsenin  sizi korkutmasına izin vermeyin, biz buradayken, din ve vicdan özgürlüğü asla tehdit edilemez.

“KİMSE 28 ŞUBAT ÜZERİNDEN DE YOLSUZLUKLARI ÖRTEMEZ”

Asla kimse bir daha 28 Şubat rüyası göremez. Kimse 28 Şubat üzerinden de yolsuzlukları örtemez. O masada cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin tek adama dayalı yaklaşımı yerine ortak aklı devreye sokan ve demokrasi tarihinin en geniş kapsamlı uzlaşı masası ortaya çıktı.

“SAYIN BAHÇELİ DE SAYIN ERDOĞAN DA BUNDAN RAHATSIZ OLDU”

Sayın Bahçeli de sayın Erdoğan da bundan rahatsız oldu. 6’lı masayı hafife almaya çalıştılar. Bu diyalog ve uzlaşma zeminini bozmaya gayret ettiler. Bu masa milletimize güven, gelecekle ilgili umut vermiştir.

Bizim 6 liderin bir araya gelerek verdiği uyum, diyalog, güven tablosu karşısında karşımızda da bir altılı masa var. O altılı masa köşeli bir masa. Herkesin birbirini iterek köşe kapmaya çalıştığı bir masa.

AK Parti’nin tabanı bizim tabanımızdır."

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Çankaya Belediyesi Ahlatlıbel Tesisleri'nde çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Parti liderlerinin yuvarlak masa toplantısına gelinen süreçte, altı partinin genel başkan yardımcıları Meclis’te gerçekleştirdikleri toplantılarla parlamenter sisteme dönüşü de içeren anayasa metnini kaleme aldı.

Parlamenter sisteme dönüş, cumhurbaşkanlığının yetkilerinin azaltılması, hukukun üstünlüğü gibi alanlarda kaleme alınan metnin, liderler tarafından kamuoyuna açıklanacağı tarihin ve yerin belirlenmesi için toplantı kritik bir önem taşıyor.