TBMM’nin 25. Dönemi’nde ilk sınav Meclis Başkanlığı seçiminde verilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin adayının Milli Savunma Bakanı Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz olduğunu açıkladı.

Ahmet Davutoğlu, AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Yaptıkları istişarelerde Meclis Başkanlığı için Nabi Avcı ve İsmet Yılmaz'ın isminin öne çıktığını dile getiren Başbakan Davutoğlu, Nabi Avcı'nın affını isteyerek aday olmak istemediği iddiasının doğru olmadığını söyledi, "Tam mutabakat sağlandı, herhangi bir tartışma yaşanmadı" dedi.

NTV’de yer alan habere göre, Meclis Başkanlığı konusunun koalisyon görüşmelerinin bir parçası olmadığını söyleyen Davutoğlu, "Koalisyon görüşmeleri, meclis başkanlığı seçiminden sonra ve Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşumundan sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın beni görevlendirmesiyle başlayacaktır. Şu ana kadar yapılan hiçbir resmi temas olmamıştır. Karşılıklı görüşler, fikirler beyan edilmiştir" şeklinde konuştu.

ÜÇ PARTİNİN ADAYLARI

HDP, TBMM Başkanlığı'na Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ı (72) aday göstermişti.

Geçici başkan olan Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ı (77) aday gösteren CHP, Baykal'ın başkanlığının kalıcı olmasını istiyor.

MHP ise Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ve MHP’nin ortak çatı adayı olan İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu’nu (72) aday yaptı.

OYLAMA NASIL YAPILACAK?

Başkanlık seçiminin ilk iki turu 30 Haziran Salı yapılacak. Eğer bu turlarda başkan seçilemezse 1 Temmuz Çarşamba günü 3. ve 4. tur gerçekleştirilecek.

Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.