Ahmet Davutoğlu, MHP lideri Bahçeli ile yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yaptı. Davutoğlu MHP'nin koalisyona evet demediğini açıkladı.

Davutoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

Bir yol haritası ifade etmiştim. Bunu aksamadan sürdürüyoruz. Bunun bilinmesi, her şeyin meşruiyet ve saygı içerisinde götürüldüğünün anlaşılması açısından mühimdir. Sayın Bahçeli’yle bir araya geldik. Hem Kılıçdaroğlu hem de Bahçeli’yle de görüşürken diğer tarafla görüşeceğimi paylaşmıştım.

Gayet samimi, dürüst, açık yürekli bir görüşme gerçekleştirdik. Önce güvenlik operasyonları bağlamında bilgi paylaşımı oldu. Sayın Kılıçdaroğlu’na da aktarmıştım. Sayın Bahçeli’ye de kapsamlı bir şekilde geldiğimiz aşamayı paylaştım. Ülkemizin hükümetsiz kalmaması için mutabık kaldığımız şekilde görüşmek istediğimi ifade ettim. Kendisi de açık bir ifadeyle ve tam bir dürüstlük ve samimiyet içinde daha önce kamuoyunda paylaştığı 4 ilke çerçevesinde, AK Parti’yle koalisyonun mümkün görmediğini ifade etti. Saygıyla karşıladığımızı ifade ettim.

'KOALİSYONA DA ERKEN SEÇİME DE HAYIR'

Olabilecek senaryoları bir araya getirerek, bir koalisyon mümkün görünmüyor, AK Parti’yle seçim koalisyonu mümkün görünmüyor, azınlık hükümetini desteklemeyeceğini ifade etti. Erken seçim oturumuna katılacaklarını, destek vermeyeceklerini ifade etti.

17-25 Aralık konusunda, bunların paralel bir yapılanma çerçevesinde yürütülen bir darbe teşebbüsleri olduğunu ama şeffaflık konusunda her türlü adımı atacağımızı ifade ettim.

Maalesef çok arzu etmemize rağmen gerek Sayın Kılıçdaroğlu’yla gerekse Sayın Bahçeli’yle bir koalisyon oluşturmanın zemininin olmadığı açık bir şekilde ortaya çıkmış durumdadır.

İlk fırsatta MYK’yı toplayarak istişare edeceğim, daha sonra Sayın Cumhurbaşkanı’yla istişare edeceğim.

Davutoğlu açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı

23 Ağustos’a kadar görevi devredecek misiniz?

Bu tablo maalesef bütün çabalarımıza rağmen, 9 opsiyon zihnimde var demiştim, Sayın Bahçeli’yle kalan 4 opsiyon, bunların olamayacağını söylemesiyle mümkün olmadı. Siyaset çözüm bulma sanatı, hiçbir kapıyı kapatmış değiliz. Şu anki tablo itibariyle koalisyon ihtimalini gerçekleştirebilecek bir yol gözükmüyor. Bana da hükümet kurma görevi verildiği için elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Yapılabilecek herhangi bir yol olmuş olsaydı imtina etmezdim.

Ama aynı şekilde siyaset belli kurallar ve ilkelerle yürüdüğü zaman saygınlığını koruyabilir. 116. madde bir süreç öngörüyor. 23 Ağustos’tan sonra Cumhurbaşkanı’mızın takdir etmesi halinde erken seçime gidilecek. 9 Temmuz’dan bu yana olabilecek bütün yolları denediğime inanıyorum. Bugün dört formül üzerine konuştuk. Zemin yoksa, saygım sonsuz. Bu anlamda yeni adım atmayı gerektirecek bir tablo yok. MYK ve Sayın Cumhurbaşkanı’yla istişare ettikten sonra görevi iade edeceğim.