Datçalılar, Sir Charles Thomas Newton tarafından 1858-59 yıllarında yapılan kazılar sonrası Britanya’ya götürülen ‘Knidos Aslanı’nın iade edilmesi talebiyle imza kampanyası başlattı. Hafta içinde Yazıköy’de açtıkları masayla 200’den fazla imza toplayan Datçalılar, bugün de Pazaryeri’nde bir araya gelecek.

Knidos Aslanı nasıl Londra'ya gitti?

Knidos’ta  ilk kapsamlı ve planlı kazılar, 1858-59 yıllarında Sir Charles Thomas Newton tarafından British Museum adına gerçekleştirilmişti. Newton, Anadolu’nun güneybatı ucunda, Ege ve Akdeniz’in birleştiği noktada yer alan, antik dönem boyunca önemli bir kültür, sanat, din ve ticaret merkezi konumunda bulunan Knidos’un yanı sıra Halikarnas ve Didim’de yaptığı kazılar sonrasında Anadolu’nun en önemli eserlerini Londra'daki British Museum’a nakletmişti.

Knidos Aslanı da bu eserler arasındadır. British Museum’un ana giriş kapısının açıldığı büyük avlunun (Wolfson Katı-kuzey) hemen başında bulunan bu devasa ve görkemli aslan, müzeye gelen ziyaretçileri ‘hoş geldiniz’ dercesine karşılar pozisyonda yerleştirilmiştir*.