Referandumda “evet” oyu vererek 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını engelleyen 15. Maddenin kaldırılmasında pay sahibi olan Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş'in, dosyaya bakmak üzere savcı Murat Demir’i atamasından temkinli bir mutluluk duydu.

Çeşitli kesimlerden “yargılanmazlar, bir şey olmaz” diye eleştirilen EDP, referandum sonrası tüm örgütleriyle 12 Eylülcülerinin yargılanması için suç duyurularında bulunmuş, bunun AKP'nin lütfuna bırakılamayacağını savunmuştu. Suç duyurularına karşı yargının ve hükümetin ilgisizliği karşısında her ayın 12’sinde “AKP unuttu, biz peşindeyiz” eylemleri yapmış, adliyelerin önünden ayrılmamış, karanlığa karşı nöbetler tutmuştu. En son Başbakan, Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı’na telgraf çekmişlerdi.

12 Eylülcülerin yargılanmasını Türkiye’nin geçmişle hesaplaşması, yüzleşmesi ve demokratikleşebilmesi açısından önemli bir eşik olarak gören EDP, son gelişmelerden sonra en çok mutlu olan parti oldu. Ancak yapılanın başlangıç olduğunu vurgulayan EDP diğer adımların atılması için yargılamanın peşini bırakmamakta kararlı.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Ferdan Ergut bu konuda yaptığı açıklamada, “Türkiye’de solcular, demokratlar ve aydınlar, 12 Eylül darbecilerinden ve o dönemin sorumlularından hesap sorulması talebinin on yıllardır ısrarlı takipçisi olarak toplumun vicdanı oldular. 12 Eylül darbesinin bu kirli tarihiyle hesaplaşmadan, Türkiye’de gerçek bir demokrasinin kurumsallaşmasının mümkün olamayacağını hep söylediler” dedi.

Darbecilerin, işledikleri insanlık suçlarına rağmen kendi yaptıkları anayasaya koydukları Geçici 15. Madde sayesinde yargı önüne çıkmaktan kurtulduklarını belirten Ferdan Ergut, Türkiye’nin 30 yıl boyunca, belirli bir dönemde suç işleyenlerin, suçları nedeniyle sorumlu tutulamayacaklarını öne süren garip bir Anayasa’yla yönetildiğine dikkat çekti.

DİĞER ADIMLARA İHTİYAÇ VAR

EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut, “Nihayet 12 Eylül referandumunda halkımız darbecilerin yargılanmasının önündeki engeli kaldırdı. Aradan 7 ay geçti, Türkiye’nin her köşesinden suç duyuruları yapıldı. 7 Nisan 2011 günü Savcı Murat Demir, 12 Eylül darbecileri hakkındaki suç duyurularının soruşturulmasıyla görevlendirildi. Darbecilerin yargılanmasına ilişkin bir savcının görevlendirilmesi sadece bir ilk adımdır. Şimdi diğer adımlara ihtiyaç var. Darbeler ve darbecilerle hesaplaşma yarım bırakılamaz. Darbecilerin ve onların hukuk dışı, demokrasi ve insanlık düşmanı emirlerini uygulayanların zırhları mutlaka yırtılmalıdır“dedi.

12 Eylül davasının vakit geçirilmeden açılması gerektiğini belirten Ferdan Ergut, milyonlarca insanın yüreğini soğutacak adımın bu olduğunu söyledi.

DİĞER ADIM YENİ ANAYASA

12 Eylül darbecilerinin yargılanması için toplumsal baskının devam etmesinin önemine değinen Ferdan Ergut, “Türkiye’deki demokrasi güçleri bu konunun peşini bırakmayacaktır” dedi.

EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut, 12 Eylül darbecilerine ve zihniyetine son vermenin diğer adımının ise katılımcı, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir yeni anayasanın seçimlerden sonra hazırlanmaya başlaması olduğunu, EDP olarak bunu önümüzdeki dönemin en önemli görevi gördüklerini belirtti.

DEMOKRAT HABER