Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Soma'nın Yırca Köyünde kurulması planlanan termik santralle ilgili daha önce Danıştay 6. Dairesi'nin verdiği Bakanlar Kurulu'nun "acele kamulaştırma kararının iptali" kararını kısmen onadı.

Yargı sürecini tamamlayan bu kararla birlikte termik santral yapma projesi de iptal edilmiş oldu. Kolin Şirketler Grubu da termik santrali başka bir yere yapacaklarını açıkladı.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Soma’ya bağlı Yırca köyünde kurulması planlanan termik santral için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kritik kararını verdi. Kurulun kararıyla birlikte santral projesi iptal edildi.

Kolin Şirketler Grubu’nun Soma'nın Yırca Köyünde yapmayı planladığı termik santral, 6 bin 666 zeytin ağacının sökülmesi ile Türkiye'nin gündemine gelmişti. Santralin inşası için Bakanlar Kurulu acele kamulaştırma kararı almış, bu karar da yargıya taşınmıştı. Dosyaya bakan Danıştay 6. Dairesi bu kararı esastan iptal etmişti. Danıştay 6. Dairesi'nin bu kararı, dosyanın tarafı olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ve Kolin Şirketler Grubu tarafından temyiz edilmişti. Bugün dosyayı ele alan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 6. Daire’nin verdiği kararı kısmen onadı. Bu kararla birlikte, yürüyen yargı sürecinin de sonuna gelinmiş oldu.

Greenpeace’in ve Yırca Köylülerinin avukatı Deniz Bayram, Danıştay Dava Daireleri Kurulu'nun kararına ilişkin şunları söyledi:

"Gerekçeli karar henüz açıklanmış değil. Kısmen onama ve kısmen bozma olarak karar verildi ama kararın gerekçesi bizim için önemli. Biz de usule uygun tarafımıza kararın son hali ile tebliğ edilmesini bekliyoruz. EPDK ve Kolin tarafının verdiği temyiz dilekçelerini de inceledik. Harfi harfine aynı yazılmıştı. Henüz kararın uzun halini görmüş değiliz. Bir iki güne bize de ulaşır. Ancak şuan sistemde baktığımızda Danıştay 6. Daire’nin verdiği karara kısmi onama verildiği görülüyor. Bu kararla, mevcut proje iptal edilmiş oluyor. Davalı tarafın Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na karar düzeltme başvurusu yapması mümkün. Ancak yine aynı heyetin önüne gidiyor bu itiraz da. Danıştay 6. Daire'nin iptal kararı halen yürürlükte olduğu için ve Greenpeace ile Yırca köylülerinin açmış olduğu ÇED davasında ÇED kararında yürütmeyi durdurma kararı olduğu için, Kolin şirketler grubunun halihazırda Yırca'da projeye devam etmesi mümkün değil. Tüm bunların yanı sıra Greenpeace ve Yırcalılar tarafından verilen hukuki mücadele de devam ediyor."

Kolin Şirketler Grubu termik santrali başka bir yere yapacaklarını açıkladı. Şirketin açıklamasında, "Kolin Grubu’nun Soma’da kurmayı planladığı termik santralın yeri ile ilgili alternatif saha tespiti çalışmaları tamamlanmıştır. Buna göre Soma Kolin Termik Santrali’nin yeni proje alanı olarak Türkpiyale ve Kayrakaltı Köyleri civarında yer alan bir alan belirlenmiştir. Santralin inşası ve işletmesiyle ilgili yer değişikliğinin tescili için resmi makamlara yapılması gerekli başvuru süreci başlatılmıştır.Yeni proje alanı üzerinde dikili zeytin ağacı bulunmamakta ve 3 km. mesafede herhangi bir zeytinli saha da yer almamaktadır" denildi.