Danimarka hükümeti, Covid-19 salgınından dolayı itlaf edilen milyonlarca vizonun toplu mezarlardan alınıp yakılmasını karara bağladı. 

Koronavirüsün mutasyona uğrayan türünün vizon çiftliklerinde görülmesi üzerine, milyonlarca hayvan itlaf edilip toplu mezarlara gömülmüştü.  

Çürüme sırasında oluşan gazlar nedeniyle şişen hayvan cesetleri yüzeye çıkınca, mezarların daha derine kazılması ve cesetlerin bir kısmının yakılması gündeme geldi. 

Sosyal Demokrat Parti'nin azınlık hükümeti, hayvan cesetlerinin yakılması için meclisin onayını aldı. Virüsün yayılma riskinden dolayı kremasyonun en erken mayıs ayında olması ve yaklaşık 4 milyon vizon cesedinin yakılması planlanıyor. 

Meclis ayrıca, bundan sonraki itlaf kararlarını yasal zemine oturtan düzenlemeyle, çiftçilere tazminat ve vizonların ülkeye girişinin askıya alınmasını içeren yasayı da kabul etti. 

15 MILYON VIZON ÖLDÜRÜLDÜ 

Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka’da hükümet, mutasyona uğrayan koronavirüsün vizonlardan insanlara bulaşmasının ortaya çıkması üzerine geçen ay ülkedeki tüm vizonların itlaf edilmesine karar vermişti.  

4 Kasım'dan bu yana yaklaşık 15,4 milyon hayvan öldürüldü. Vizonların bir kısmının insanların yüzebildiği göl ve içme suyu tesisinin çok yakınına gömülmesinin yol açtığı endişeler, hayvan cesetlerinin yüzeye çıkmasıyla daha da arttı. 

Yıllık ihracat değeri yarım milyar euroyu geçen sektöre bir gecede ağır darbe vuran tartışmalı karar siyasi krizi de neden oldu. İtlaf kararının yasal dayanağının olmadığı belirlenince, hükümet anayasaya aykırı davrandığını kabul etmiş, Gıda ve Tarım Bakanı Mogens Jensen istifa etmek zorunda kalmıştı. 

Vizon üreticileri ve muhalefet tarafından eleştirilen Başbakan Mette Frederiksen ise kamuoyundan özür dileyerek, yapılan değerlendirmeler sonucunda itlaf kararının tek çözüm olduğunu söylemişti. 

Kaynak: euronews