Tibet’in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama, Paris için sadece dua edilmesini ‘mantıksız‘ bulduğunu belirterek, insanların yarattığı sorunların çözümünün tanrıda olmadığını söyledi.

Paris’te 129 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından Twitter’da başlatılan ve milyonlarca mesajın paylaşıldığı #Pray for Paris/ Paris İçin Dua Edin’ etiketine ilk tepki gösteren isim 10 ay önce El Kaide saldırısının hedefi olan Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo’nun bir çizeri olmuştu. Joann Sfar, “#PrayForParis’ paylaşımlarınız için teşekkürler. Ancak artık daha fazla dine ihtiyacımız yok” demişti.

TANRI 'KENDİNİZ ÇÖZÜN' DERDİ

Beklenmedik bir çıkış da Dalay Lama’dan geldi. Deutsche Welle’ye konuşan Tibet’in dini lideri, “Bu sorunu sadece dua ederek çözemeyiz. Ben bir Budistim ve duaya inanırım ancak bu sorunu insanlar yarattı. Şimdi kalkmış tanrıdan bunu çözmesini istiyoruz. Bu mantıksız. Tanrı, ‘Kendiniz çözün çünkü bu sorunu başta siz yarattınız’ derdi” dedi.

TANRI, BUDA VEYAHÜKÜMETLERDEN YARDIM BEKLEMEYELİM 

İnsani değerler, birlik duygusu ve uyumluluğu daha iyi benimseyebilmek için sistematik bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dalay Lama, “Şimdi harekete geçersek, bu yüzyılı önceki yüzyıldan farklı kılma fırsatımız olur. Bu herkesin çıkarına. Ailemiz ve toplumumuz içinde barışı sağlamaya çalışalım. Tanrı, Buda veya hükümetlerden yardım beklemeyelim” diye konuştu.