Yüksek Seçim Kurulu (YSK) , seçimleri kazanan, ancak KHK ile kamudaki görevinden ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatası verilmeyen başkanlarla ilgili kararını verdi.

Seçimleri kazanan ve KHK’yle ihraç edilenler mazbata alamayacak. Bu adayların kazandıkları yerlerde seçimi ikinci sırada bitiren isimlere mazbata verilecek.

Kars’ın Digor’a bağlı Dağpınar (Pazarcık) Beldesi’nde seçimi kazanan HDP’nin adayı Abubekir Erkmen KHK’den ihraç edildiği gerekçesiyle mazbata seçimde ikinci olan AKP’nin adayı Ömer Vargün’e verilecek.

Dağpınar’da yurttaşlar AKP’li Başkan Vargün’e mazbata verilecek olmasına tepkili.

Kolluk kuvvetlerinin yığınak yaptığı Dağpınar’ın giriş ve çıkışlarında kimlik kontrolü yapılıyor.

Dağpınar Belediyesi’nin önünde üç gündür nöbet tutan yurttaşlar, YSK’nın seçimi yenilemesi gerektiğini söylüyor.

Dağpınar halkı, YSK’nın AKP’ye Belediyeyi vermesi durumunda Dağpınar Belediyesi önünde başlattıkları nöbet eylemine devam edeceklerini belirtiyor.

EŞBAŞKAN SUBAŞI: AKP, ZORBALIKLA HİLEYLE ALAMADIĞI SEÇİMİ KANUNSUZLUKLA ALMAYA ÇALIŞIYOR

3 gündür Dağpınar Belediyesi önünde nöbet tutan Dağpınar Belediye Eşbaşkanı Münevver Subaşı, YSK’nın KHK’den ihraç edilen seçilmişlere yönelik kararını ‘zulüm’ olarak nitelendiriyor.

Subaşı, “Eşbaşkanımız Abububekir Erkmen’in KHK’den ihraç edilmesi suçlu olduğunu anlamına gelmez. KHK’li olması zaten başlı başına bir kanunsuzluk bir zulümdür. Kazandığımız seçimi AKP, 31 Mart’ta zorbalıkla hileyle alamadığı gibi bu hukuksuzluğu uygun gördü bize. Mevcut iktidarın keyfi uygulamalarına isyan ediyoruz. Bu gidişe ‘dur’ demenin zamanı gelmiştir” dedi.

‘HÜKÜMET BURADA DİRENÇ ÖLÇMEKTEDİR’

 YSK’nın KHK’li başkanlara yönelik kararını değerlendiren Avukat Bişar Alınak, hükümetin büyükşehirlerdeki hukuksuzluğa zemin hazırladığı görüşünde.

 “Algı yönetmekte usta olan bu hükümet hukuk alanında da manipülasyon yaparak, halkın iradesini gasp ederek kayyum sistemini devam ettirme niyetindedir. Ancak burada direnç ölçülmektedir” ifadelerini kullanan Alınak, “YSK'nın kararı KHK hukuksuzluklarının doğurduğu bir sonuçtur. KHK’lilere yasayla bile yapılmayan düzenlemeler gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Yasama ve yargı organlarını hiçleştiren KHK’ler hukuksuzluğun keyfiliğin diğer adıdır. Halk temsilcisini seçmiş fakat bu iradesi yok sayılmakta. Hem de YSK eliyle hukuki bir engel varmış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Algı yönetmekte usta olan bu hükümet hukuk alanında da manipülasyon yaparak, halkın iradesini gasp ederek kayyum sistemini devam ettirme niyetindedir. Ancak burada direnç ölçülmektedir. Diğer büyük şehirlerdeki hamle tarzı için ön yoklama yapmaktadırlar. Halkına tuzak kurarak kazanım sağlamak isteyen bu zihniyet tarihin sayfalarında garabet olarak anılacaktır. Aday olmanın serbest olduğu bir düzlemde mazbata verilmemesi tam bir kanunsuzluktur” dedi.

Belediyenin önünde bekleyenler arasında oturan 80 yaşındaki Raziye  Erkmen, açlık grevine gireceğini söylüyor.

Raziye Erkmen, “ Biz kazandık.  Bizim elimizden almaya çalışıyorlar. Bu haksızlıktır, bu Allahın işi değil kulların işidir.

‘İRADEMİZİ HİÇ KİMSEYE TESLİM ETMEYECEĞİZ’

YSK’nın kararına tepki göstere başka bir yurttaş ise, “ Kendi mücadelemizle inanarak büyük bir farkla kazandık bu seçimi. İrademizi hiç kimseye teslim etmeyeceğiz, bir yılda sürse nöbete devam edeceğiz. Bu Belediye bizimdir, burada kalacağız sonuna kadar. HDP 1100 oy aldı, 1100 kişi burada direneceğiz” dedi.

Nöbetteki yurttaşlardan bir kadın ise, yaşananları zorbalık olarak değerlendirdi. Bu zorbalığa, bu zulme karşı demokratik hakkımızı kullanacağız. Halkın iradesine saygı duyulsun” ifadelerini kullandı.

Beldede nöbet tutan bir gençlerden biri hükümete seslenerek,  aylardır seçim çalışması yürüttüklerini ifade ederek, “Biz aylarca uyumadık, dişimiz tırnağımızla kazandık seçimi. Gecemizi gündümüzü unuttuk çoluk çocuğumuzun yüzünü görmedik. Bu hak mıdır, adalet midir?” diye sorarak , “Diyorlar ki, “Adalet mülkün temelidir” nerede bu temel? Biz perişan bir durumdayız. Bu kadar insanın hakkını nasıl gasp edecekler. Mazbatanın AKP’ye verilmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.

YSK’nin kararına tepki gösteren gençler, “Seçimi farkla kazandık elimizden almaya çalışıyorlar, ama biz direneceğiz. YSK’nın kararı kanunsuzdur. Bizim gözümüzde hükümsüzdür. Bu durum çok ağırımıza gidiyor. Oy namustur bizde namusumuza sahip çıkıyoruz. Çoluk çocuk demeden, yaşlı genç demeden irademize sahip çıkacağız. Buradan hükümete sesleniyoruz, “bu hukuksuzluğa son verin, hakkımızı verin.” Biz kimsenin hakkını gasp etmiyoruz hakkımızı istiyoruz. Mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Demokrat Haber/Kars