Genetik olarak düşük D vitamini seviyesine sahip insanların MS (multiple skleroz) hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğu belirlendi.

Avrupalı onbinlerce kişinin DNA profilleri esas alınarak yapılan araştırmanın bulguları, güneş ışığının MS tedavisinde rolü olabileceği savlarını güçlendiren bir gelişme olarak görülüyor.

Bilim dünyası halihazırda bireylere ek D vitamini vermenin MS'i hafifletip hafifletmeyeceğini ya da önleyip önlemeyeceğini belirlemek amacıyla deneyler yapıyor.

Bilim insanları çevresel ve genetik faktörlerin beyin ve omurilikte bu hastalıkla ilgili sinirler üzerinde etkili olduğu ihtimaline dikkat çekiyor.

D vitamini neden önemli?

*    Sağlıklı bir kemik yapısı için önemli.

*    Vücut D vitaminini cildi aracılığıyla güneş ışığından sağlıyor.

*    Beslenmenin de vitaminin vücuda girişinde etkisi var.

*    Önde gelen D vitamini kaynakları yağlı balık, yumurta, zenginleştirilmiş kahvaltı yulaf gevreği ve ekmek üzerine sürülen zenginleştirilmiş margarin ve tereyağı.

*    Yeterince güneş ışığından yararlanamayan yaşlılar, hamile veya emziren kadınlar, bebekler ve beş yaşından küçük çocuklar vitamin desteğine ihtiyaç duyabilir.

Araştırmalar, Ekvator bölgesiyle karşılaştırıldığında MS vakalarının daha az güneş olan bölgelerde daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor.

Ancak bu durumun tesadüfi mi yoksa, bulgularda başka etkenlerin de rol oynayıp oynamadığı ise net olarak tespit edilmiş değil.

D vitamini ile MS arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak isteyen Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, genlerindeki düşük D vitamini eğilimi olanlarla olmayanlar arasında MS yaygınlığını araştırdı.

PLoS Medicine Dergisi'nde yayınlanan bulgular, genlerindeki D vitamini seviyesi daha düşük olanların MS hastalığına yakalanmasının daha yüksek olasılık olduğuna işaret ediyor.

MS konusunda çalışmalar yapan MS Society'den Dr. Susan Kohlhaas, ''MS'in nedenleri konusunda yanıtlanmamış çok sayıda soru var. Dolayısıyla bu kapsamlı araştırma bu hastalığı etkileyen çevresel ve genetik faktörlerin karmaşık yapısını anlama konusunda önemli bir adım'' dedi.

D vitamininin ne kadar alınacağı konusunda resmi kurumların tavsiyelerinin bulunduğuna dikkat çeken Dr. Kohlhaas, ''Fazla D vitamininin yan etkileri olabilir. Dolayısıyla bununla ilgilenenlere uzmanlara danışmalarını öneriyoruz'' dedi.

Londra'da Imperial College'dan Bağışıklık Uzmanı Prof. Danny Altman da, ''D vitamini göreceli olarak ucuz ve güvenli. Ayrıca çoğumuz eski çağlardaki atalarımızın açık alanlarda dolaşıp makul sıcaklıklara sahip iklimde yaşayıp yağlı balık yedikleri sağlıklı bir beslenme ve yaşam tarzına biz de sahip olsaydık, muhtemelen daha sağlıklı insanlar olurduk'' diye konuştu.

Altman, ''D vitaminin MS hastalarını iyileştireceği aşırı bir beklenti olabilir, ama bu çalışma D vitaminin önleyici bir kamu sağlığı önlemi olarak dikkate alınabileceği savını destekleyici bir unsur olabilir'' görüşünü dile getirdi.

Pek de güneşli bir ülke olmayan İngiltere'de hükümet, D vitamini takviyesi yapmaları halka tavsiyesinde bulunup bulunmamayı tartışıyor. (BBC Türkçe)