Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik sabah saatlerinde ev baskınları yapıldı.

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Yazar Güray Öz'ün evi basıldı.

AYDIN ENGİN GÖZALTINA ALINDI

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu gözaltına alındı. Aydın Engin gözaltına alındı.
 
Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyon kapsamında yazar Aydın Engin gözaltına alındı. Sabah saatlerinde gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Aydın Engin, sağlık kontrolünden geçirilirken gazetecilerin 'neden gözaltına alındınız' sorusu üzerine, "Bir şey söylemiyorum, Cumhuriyet'te çalıştığım için. Cumhuriyet'te çalışıyorum yetmez mi?" diye cevap verdi.

Sağlık kontrolünün ardından Engin, polis eşliğinde hastane bahçesine çıktı ve burada bir süre oturarak sivil aracın gelmesini bekledi.

Aydın Engin, sivil polis aracının gelmesinin ardından sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.



Yazar Hikmet Çetinkaya ve çizer Musa Kart'ın evinde arama yapılıyor.

Akın Atalay yurtdışında olduğu için gözaltı kararı verildi.

Ankara'da da, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Güray Öz 'ün evi basılarak gözaltına alındı.

BAŞSAVCILIK’TAN AÇIKLAMA
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmıştır" açıklaması yaptı.

Soruşturma işlemlerine devam edildiği bildirilen açıklamada, "PKK/KCK ve FETÖ/ PDY terör örgütlerine muzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı'mızca 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine Üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek " suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos 2016 soruşturma başlatılmıştır" denildi.
 
Açıklamada, "Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işyerlerine devam edilmektedir" ifadeleri yer aldı.

MUSA KART: BİR KARİKATÜRÜN İÇERİSİNDE YAŞIYORUM

Hakkında gözaltı kararı çıkartılan, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Karikatürist Musa Kart, “Yıllardır bu ülkede yaşadıklarımızı karikatüre dönüştürmeye çalışıyorum. Ama inanın şu an kendim bir karikatürün içerisinde yaşıyorum, öyle hissediyorum” dedi.
 
Cumhuriyet Gazetesi binasından çıkışta açıklama yapan Musa Kart, “ Bugüne kadar FETÖ ve PKK ile ilgili yüzlerce binlerce karikatür çizdim. Ama bugün öne sürülen gerekçeye baktığımızda gerçekten bir komiği yaşıyoruz. Şunu söylemek istiyorum, yaşanan gülünç bir durum. Bu baskılarla kimseyi korkutamayacaksınız, onu söylemek istiyorum. Bu tabloyu vicdan sahibi insanların kabul etmesi mümkün değildir. Dünyaya anlatamazsınız bunu” diye konuştu.
 
Musa Kart, şunları söyledi:
 
“Sadece karikatür çizdiğim için bugün gözaltına alınıyorum. Herkes bu tabloyu yerli yerine oturtacaktır diye düşünüyorum. Şu anda 6-7 tane gözaltına alınan arkadaşımız var. Ben de teslim olmaya gidiyorum. Saklanılacak, kaçırılacak bir şey yok. Yazdığım, çizdiğim herkesin gözü önünde. Sabah saat 05.00 sıralarında evimi aradılar. Hukukçu arkadaşlarım gazeteye gelip, buradan gitmemin daha uygun olacağını söylediler. Bir karikatüristin gözaltına alındığı an, başkanlığın resmen ilan edildiği anlamına geliyor. Hepimize hayırlı uğurlu olsun, Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı.”
 
Musa Kart, aralarında CHP milletvekili Barış Yarkadaş’ın da bulunduğu bina önünde bulunanlarla vedalaştı. Daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gittiğini söyleyerek Cumhuriyet Gazetesi’nden ayrıldı.

KADRİ GÜRSEL HAKKINDA GÖZALTI KARARI
 
Bu arada Cumhuriyet Gazetesi Yayın danışmanı Kadri Gürsel hakkında da gözaltı kararı olduğu ve evinde arama yapıldığı öğrenildi. Kadri Gürsel, twitter'dan paylaştığı mesajda "Hakkımda yakalama kararı varmış, evimde arama yapılıyor. Evime gidiyorum. Cumhuriyet'e yapılan operasyonun devamı olduğunu sanıyorum" dedi. Gürsel yapılan aramanın ardından gözaltına alınarak Emniyet'e götürüldü.

DÜNDAR'A YAKALAMA KARARI
 
Cumhuriyet'in eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında yakalama kararı çıkarıldığı öğrenilirken, Dündar'n evinde arama yaapılıyor.

5 GÜN AVUKAT YASAĞI

Gözaltına alınan Cumhuriyet yazar ve yöneticilerine beş gün boyunca avukat yasağı konuldu, bu süre boyunca avukatlarıyla görüştürülmeyecekler.

İktidara yakın Sabah'ın haberine göre, Cumhuriyet Gazetesi hakkında "terör örgütleri FETÖ ve PKK adına faaliyette bulunmak" iddiası kapsamında operasyon başlatıldı.

Sabah'ın haberinde "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gazete yöneticisi 13 isim hakkında gözaltı kararı verildi. Dosyadaki toplam şüpheli sayısının 15 olduğu Orhan Erinç'in yaşlı olması sebebiyle sadece evinde arama yapılacağı, Can Dündar'ın ise yurtdışında firari olduğu bilindiğinden hakkında yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi" denildi.