Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, ekim ayı bütçe gerçekleşme rakamlarını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı örtülü-örtüsüz bir ayda 706 milyon harcarken, mal ve hizmet alımı 7.9 milyara yükseldi; sadece hizmet alımı 1 milyara silah alımı ise 1.5 milyara çıktı. Cumhurbaşkanlığı'nın örtülü ödenek harcaması ise dikkatleri en çok çeken kısım oldu. Buna göre Cumhurbaşkanlığının örtülü ödenek harcaması bir ayda yaklaşık 10 katına çıktı.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hiçbir kişi ya da kuruma hesap vermeden kullandığı örtülü ödenek harcamalarında bu yılın ikinci rekoru kırıldı. Bir önceki aya göre yaklaşık 10 kat artan örtülü ödenek harcamaları 10 ayın sonunda 1.8 milyara çıkarak geçen yılın 1.7 milyarlık toplam tutarını aştı. Geçen ay ki 263.6 milyon liralık harcama, 403.3 milyonluk nisan ayı harcamasının ardından en yüksek ikinci harcama tutarı oldu.

HİZMET ALIM BİTÇESİ NEREDEYSE TÜKENDİ

Mal ve hizmet alımları için ayrılan 60.8 milyar liranın 51.6 milyarı Ekim ayı sonuna kadar tüketildi. 7.9 milyar lira ile bu kalemden de en yüksek harcama Ekim ayında yapıldı. Bunun 4.8 milyarı güvenlik ve savunmaya yönelik mal ve hizmet alımı ile kırtasiye, büro malzemesi, temizlik malzemesi gibi tüketime yönelik harcamalar kalemine gitti. Müşavirlik, haberleşme, taşıma, firma ve kişiler, kira gibi harcamaların toplandığı hizmet alımları için bir ayda 2.1 milyar liralık harcama yapıldı. Bunun 1.1 milyarı müşavir kişi ve firmalara verildi. 12 ayrı harcamanın yapıldığı bu kalemdeki en büyük harcama 1 milyar lira ile “Diğer” olarak isimlendirilen kalem altında yapıldı.

SİLAHA 1.5 MİLYAR LİRA

Güvenlik harcamalarında da en yüksek tutara sınır ötesi harekatın yapıldığı Ekim ayında ulaşıldı. Ekim ayında 1.5 milyar liralık harcama içinde en fazla silah, araç, gereç ve savaş teçhizatı için harcandı.

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler de rekor kırılan kalemlerden bir diğeri oldu. Dernek, birlik, kurum, kuruluş sandık gibi kuruluşlara bir ayda 119.4 milyon lira aktarıldı. Bununla on aylık tutar 570.3 milyon lira oldu.

Ekim ayının en dikkati çekici harcamalarından biri de “Sosyal amaçlı transferler” ismiyle yapıldı. Bu kalemden bir ayda aktarılan 1.7 milyarın tümü için “Diğer” açıklaması yapılmakla yetinildi. 10 ay boyunca yapılan 16.4 milyarın tümü de bu başlık altında yer aldı. Muhtaç ve körler ile vakıf ilgililerine hiç yardım yapılmazken gittiği yer belli olmayan bu yardım rekor düzeye ulaştı.

AKP iktidarlarının tartışmalı harcamalarından olan müteahhitlik harcamaları da Ekim ayında hız kesmedi. On ayın sonunda 13.8 milyar TL’ye ulaşan müteahhitlik harcamaları, bazı bakanlıkların tek başına yaptıkları harcama ile yarıştı. Ekim ayındaki 1.6 milyarlık harcamanın 1.1 milyarı sadece hizmet binası inşaatı için müteahhitlere aktarıldı. Bu kalemden içme suyu tesisi ve kanalizasyon yapımına harcanan tutar ise 4.3 milyon lirada kaldı.