Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ile Menbiç'te yakında ortak devriye çalışması başlatılacağını açıkladı.

Sözcü Kalın "ABD ile vardığımız Münbiç mutabakatının uygulanması büyük önem arz ediyor. 48 devriye çalışması yapıldı, ortak devriye için çalışmalar tamamlanmak üzere. Çok yakın bir zamanda da müşterek eğitim ve devriye faaliyetleri başlayacak" dedi.

Menbiç yol haritası önemli bir anlaşma olduğunu savunan Kalın, "Biz buna sadığız, gereğini yapacağız. Fakat eş zamanlı olarak Amerikan yönetiminin YPG ve PYD ile angajmanının devam ediyor olması bizim için ciddi bir endişe kaynağıdır" diye konuştu.

İbrahim Kalın, yabancı ülkelerde yapılan FETÖ operasyonları hakkında da konuştu, "FETÖ operasyonları her yerde devam edecek. Her an her yer her şey olabilir" dedi.

Konuşmasından satır başları:

İDLİB MUTABAKATI

Dün MGK toplantısını yaptık. Cumhurbaşkanımızın diplomatik girişimleriyle varılan İdlib Mutabakatıyla büyük insani kriz önlendi. İdlib saldırısı bu sayede önlenmiş oldu. Bu mutabakat neticesinde ilgili birimlerimiz çalışmalarını yürütüyorlar. Bunun detayları MİT, TSK ve özel kuvvetler birlik içerisinde Ruslarla birlikte sahada çalışıyorlar. Daha önce de İdlib'le ilgili çalışmalar vardı. Bu çalışmalar şimdi yoğunlaştırıldı. Terör unsurlarının ayrıştırılması bizim için de önem arz ediyor. Biz bunu Afrin'de, Cerablus, El-Bab'da gösterdik. Aynı tavrımız Suriye'nin sınır bölgelerinde de geçerlidir. Biz bunu bir bütün olarak görüyoruz.

MENBİÇ DEVRİYESİ

ABD ile varılan Münbiç mutabakarının uygulanması büyük önem arz ediyor. Ortak devriye için çalışmalar tamamlanmak üzere. 90 günlük takvim konulmuştu, daha fazla vakit geçirmeden bunu uygulanması büyük önem arz ediyor. Münbiç yol haritasının herhangi bir gecikme olmadan uygulanmasını bekliyoruz. Biz üzerimize düşeni yerine getirdik, getirmeye devam edeceğiz. Ortak devriye yakında başlayacak.

MİT ve TSK'nın yurt dışında yürüttüğü operasyonların kararlılıkla devam edeceğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Şunu bilsinler ki; 1 yıl sonra da olsa 5 yıl sonra da olsa Türkiye'ye karşı suç işleyenler adaletin önüne çıkarılacaktır. Erdoğan'ın ABD ziyareti

Türkiye'nin izlediği diplomasi, küresel barışla ilgili önemli mesajlar verecek. Bunun yanında bir çok ikili görüşmeleri olacak. Orada Türk vatandaşlarımızla da görüşecek. New York'tan Berlin'e geçeceğiz. Almanya ile ilişkilerimizin daha da güçlenmesi için önemli bir vesile olarak görüyoruz. Oraya pozitif bir gündemle gidiyoruz.

EKONOMİ PROGRAMI

Dün sayın bakanımız detaylandırılmış bir program açıkladı. Yeni büyüme hedefleri ortaya koydu. Dengelenme, disiplin, değişim çerçevesinde hareket edilecek. Bunun neticelerinin de olumlu olduğunu görüyoruz. Bu ilkeler çerçevesinde bu programda uygulanmaya devam edecek. 

 İDLİB'DEKİ 12 GÖZLEM NOKTA

Sayı ile ilgili değil ama takviye noktasında gerekli adımlar bundan sonra da atılmaya devam edilecek. Amacımız sivilleri korumak.

Şunun altını çizmek istiyoruz. Münbiç yol haritası önemli bir anlaşma. Buna sadığız, gereğini yapacağız. Eş zamanlı olarak Amerikan yönetiminin PYD ile angajmanın devam ediyor olması bizim için ciddi bir endişe kaynağıdır. Buradan tekrar bunu duyurmak istiyoruz. Bir tarafta yol haritasını uygularken, YPG’ye silah medya siyasi desteğinin verilmesi kabul edilemez. Verilen her destek PKK terör örgütüne verilmiş bir destek demektir.

‘FETÖ'YE YÖNELİK OPERASYONLAR

FETÖ operasyonları her yerde devam edecek. Her an her yer her şey olabilir. Başka yerlerde olduğu gibi operasyonlar olabilir, FETÖ'nün rahat nefes almasına Türkiye Cumhuriyeti izin vermeyecektir. Bahçeli'nin yerel seçim açıklaması

Cumhur İttifakı geçtiğimiz seçimlerde çok önemli katkılar sundu. Bunun muhafaza edilmesi önem arz ediyor. Bunun detaylarını Sayın Cumhurbaşkanımız çalışacak. Sayın Bahçeli'nin açıklaması memnuniyet verici.

HİBE UÇAK TARTIŞMASI

Burada devletin bütçesinden 1 TL bile çıkmış değil. Kimsenin şahsi malı değildir, bu Katar'la iyi ilişkilerin bir göstergesidir. Bunun üzerinden yeni polemikler üretmeye gerek yoktur.